Неділя, 19 Травня, 2024
Бiльше

    Чому Амстердам мовчить про анексовані єпархії та полонених у храмі УПЦ (МП) в Бородянці?

    Нещодавно адвокат УПЦ (МП) Роберт Амстердам завершив візит до України в ході якого нібито задокументував «чисельні випадки переслідувань та неправдивих заяв». Амстердам також зустрівся із митрополитом Феодосієм (Снігірьовим), якого підозрюють у колабораціонізмі, звітує УПЦ (МП).

    Проте, його дослідження викликало чимало запитань. Чому Амстердам не згадав про вбитого священника ПЦУ на Херсонщині, якого закатували окупанти і про окупацію єпархій Моспатріархатом?

    Російські загарбники закатували до смерті настоятеля храму ПЦУ в Каланчаку 59-річного Степана Подольчака. Це жахлива трагедія, яка свідчить про жорстокість окупантів та їх зневажливе ставлення до релігії, але схоже адвокату УПЦ (МП) немає діла, до цих жахливих злочинів.

    Чому Амстердам не зустрівся із священником УПЦ (МП) в Бородянці, у храмі якого утримували полонених?

    Була навіть інформація про те, що у Бородянці священник УПЦ МП вказував окупантам кого з жителів треба затримати, а кого відпустити.

    Ну добре, відсторонимо тему вбивств і війни. Але, як щодо окупацій цілих єпархій УПЦ (МП) Московською патріархією на тимчасово загарбаних територіях, куди дотягнулись лапи загарбників? Роберт Амстердам збирається щось говорити про Кримські єпархії УПЦ (МП), про Луганщину і Донеччину, які були насильницьки забрані від управління УПЦ (МП) під час вторгнення російських військ.

    Ось декілька фактів, які свідчать про порушення релігійної свободи і неканонічні злочини РПЦ:

    • РПЦ анексувала Ровеньківську, Бердянську, Донецьку, Горлівську, Луганську єпархію УПЦ (МП). 
    • На місці окупованої Херсонщини, РПЦ утворила Скадовську єпархію
    • На окупованих територіях РПЦ чинить тиск на священників УПЦ (МП), змушуючи їх перейти під її юрисдикцію.
    • УПЦ (МП) втратила контроль над значною частиною своїх єпархій на тимчасово окупованих територіях.

    Невже це не стосується релігійної свободи на думку Боба Амстердама? Чи вважаєте він, що дії РПЦ на окупованих територіях є порушенням релігійної свободи? Чи збираєтеся Амстердам дослідити цю ситуацію та дати їй оцінку?

    Напрошуються невтішні висновки. Якщо Амстердам мовчить про ці всі випадки окупацій єпархій, значить УПЦ (МП) згідна з таким ходом справ і визнає нормальним викрадення цілих єпархій із тисячами парафій із свого управління.

    Крім цього, ігнорування цих та інших фактів свідчить про те, що дослідження Амстердама не є об’єктивним, а тенденційним і замовленим на боротьбу з ПЦУ та законом, який має обмежити вплив Московського патріархату на Україну.

    Синяки митрополита Лонгіна лобіст із США побачив, а вбивства священників, співпрацю з ворогом кліриків УПЦ (МП) і загарбання цілих єпархій – ні.

    Найсвіжіше

    Популярне