Понеділок, 13 Травня, 2024
Бiльше

    Голова Софійського братства прокоментував інформацію про спроби тиску з боку єрархії УПЦ

    Як відомо, єрархи УПЦ (у єдності з МП) мають намір створювати тиск на священиків, які долучились до створення «Софійського братства».

    Редакція «Духовного Фронту» вже повідомляла інсайдерську інформацію про такі наміри єрархів УПЦ (у єдності з МП): названо ініціатора – митрополита Антонія Паканича.

    За інформацією Телеграм-каналу «Веселий піп», у понеділок 26 лютого митрополит у Луцьку Нафанаїл мав скликати єпархіальну раду для спроби засудження священників Волинської єпархії, які вступили до «Софійського братства».

    Редакція ДФУ звернулась за коментарем до Голови правління Софійського братства протоієрея Олександра Колба. Він заявив, що підводити підсумки – занадто рано, але настав час зробити висновки. Публікуємо повний текст коментаря.

    “Перша інформація від 17 лютого про те, що керівництво Митрополії УПЦ ініціює переслідування священників які взяли участь у роботі «Форуму єдності українського православ’я», та в створенні «Софійського братства», викликала дуже жваве обговорення серед читачів і особливо серед підписантів. Отці переконували один одного, що переслідування не буде, декому з них хотілося в це вірити. З Митрополії УПЦ телефонували до братчиків і закликали їх написати спростування на інформацію редакції «Духовного Фронту», а декого з отців викликали правлячі архієреї на «профілактичні бесіди». Дякуємо Духовному Фронту України за увагу до цієї ситуації і своєчасну публікацію. Ваші старання були не даремними, адже священників з братства хоч і викликали на «коврик», але в заборону не відправили. Цілком ймовірно, що через суспільний резонанс навколо цього.

    26 лютого митрополит у Луцьку Нафанаїл викликав двох священників Волинської єпархії УПЦ в єпархіальне управління і провів з ними «виховну профілактичну» бесіду. Обидва священника правильно і чітко відповіли своєму митрополиту, що Софійське братство є громадською, а не політичною організацією, і відстояли своє право залишитися членами братства.

    Висновок сумний: митрополит Нафанаїл, викликаючи священників на таку розмову, сам так і не поцікавився, що собою являє Софійське братство.

    Повідомляємо, що Статут братства, його цілі і мета, викладені на офіційному сайті братства, і доступні для ознайомлення всім. Стати членом, або другом братства достатньо легко і просто: потрібно зайти на Офіційний сайт і заповнити анкету, далі правління братства розгляне вашу заявку і долучить вас.

    В історії Церкви є дуже цікавий приклад. Один атеїст вирішив розкритикувати Біблію, і для цього почав її вивчати. В результаті атеїст став глибоковіруючим християнином. Перш ніж критикувати і висміювати Софійське братство ознайомтесь з його метою і цілями.

    А тепер звертаємось до єпископату обох конфесій ПЦУ і УПЦ: «Правління братства офіційно запрошує Вас стати повноцінними членами братства і взяти участь в його роботі.» Ваша присутність у братстві, Шановні Преосвященства, бажана і необхідна для втілення ідей братства.

    Голова правління Софійського братства протоієрей Олександр Колб”.

    Найсвіжіше

    Популярне