Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Удар по РПЦ в Африці. Чому Александрійський патріархат позбавив сану “екзарха” РПЦ

    Александрійський патріархат давно утримувався від рішучих дій щодо “екзархату РПЦ” на своїй канонічній території. Вчора Синод Александрійського патріархату позбавив сану в.о. “екзарха Африканського екзархату РПЦ” єпископа Зарайського Костянтина (Островського).

    Це виданню “Релігія в Україні” прокоментував архімандрит Кирило (Говорун)  

    На його думку, Александрійський патріархат прагне таким чином запобігти подальшому розколу православних в Африці, яке ініціювала РПЦ. Говорун вважає, що позбавлення сану “єпископа-екзарха РПЦ” матиме канонічні наслідки.

    «Після створення у грудні 2021 року «екзархату РПЦ» в Африці і призначення туди митрополита Леоніда (Горбачова), Александрійський патріархат майже рік утримувався від будь-яких рішень щодо нього. У цей період я мав нагоду особисто обговорити з патріархом Феодором ситуацію довкола «екзархату». Він сказав мені, що дуже не хотів би когось карати чи позбавляти сану. Його ставлення було і залишається відмінним від ставлення патріарха Кирила, який створив конвеєр покарань для кліриків і єпископів, які йому здаються неблагонадійними. Але врешті-решт і терпець патріарха Феодора урвався. Леоніда було позбавлено сану рішенням Александрійського синоду у листопаді 2022 року.

    Оскільки в православній канонічній традиції все базується на прецедентах, було зрозуміло, що будь-якого наступника Леоніда буде покарано у той самий спосіб і навіть швидше. Кожен хто погодився би стати наступником, прирікав себе на канонічне самогубство. Так і трапилося с єпископом Зарайським Костянтином, який дав свою згоду на призначення «екзархом». Вже за чотири місяці після цього призначення його теж позбавлено сану. Я знаю особисто і Леоніда, і Костянтина. Якщо перший — навіжений прихильник Z-православʼя, то останній більш спокійний і розважливий. Але виявилося, що недостатньо розважливий, раз зголосився стати «екзархом».

    Александрійська церква наклала на нього заборону лише після того, як він здійснив візити на її канонічну територію і завершував на ній богослужіння. Але й це саме по собі не було достатньої причиною для жорсткого покарання. Причина у тому, що Костянтин продовжив розділяти африканську паству. Вона й так знаходиться у нестабільному стані — там весь час виникають кризи і схизми, які дуже важко долати. І тут Москва стала потужним каталізатором подальших розділень. Рішення щодо і Леоніда, і Костянтина Александрія приймала, дбаючи насамперед про єдність своєї пастви та задля запобігання розділень.

    Для покарань у Александрії були всі канонічні підстави. Ще з Римського права Православʼя запозичило юридично-канонічний принцип, що якщо клірик однієї юрисдикції здійснив злочин на території іншої юрисдикції, то остання має право його судити і карати. Так власне трапилося і з «екзархами». Саме тому хоча й повільно, але невпинно просувається процес визнання такого покарання іншими Помісними церквами».

    Як відомо , 16 лютого Священний Синод Александрійського патріархату, зібравшись у головному храмі монастиря Святого Георгія Старого Каїра позбавив сану “екзарха” РПЦ в Африці, а саме митрополита Зарайського Костянтина (Островского). Таким чином Александрійська Церква висловила неприйняття антиправославних дій вчинених РПЦ.

    Нагадаємо, Московський патріархат у жовтні минулого року призначив “екзархом” митрополита Зарайського Костянтина, який розпочав свою антиканонічну – а отже, брудну роботу в межах канонічної юрисдикції іншої Церкви, а саме на місіонерському полі Александрійського патріархату замість митрополита Леоніда (Горбачова).

    Колишній перший “екзарх” РПЦ в Африці, митрополит Клінський Леонід (Горбачов), вже позбавлений сану Александрійським патріархатом, як інструмент незаконного вторгнення Московського патріархату в Африку. Він також був зміщений Синодом РПЦ із посади “екзарха” РПЦ в Африці і почислений “на спокій”. Зараз по його справі має відбутись Церковний суд.

    Найсвіжіше

    Популярне