Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    Сенату Чехії забракло голосів для ратифікації Стамбульської конвенції

    Проти ратифікації Стамбульської конвенції проголосували сенатори різних партій чеського уряду. Їхня аргументація — що у країнах, де конвенцію ратифікували, домашнє насильство не зменшилося.

    Про це повідомля CREDO.

    У середині минулого року уряд Чехії погодився розпочати процес ратифікації Стамбульської конвенції парламентом. Однак кабінет міністрів Петра Фіали розділився у поглядах щодо цього документа. Центристські партії — Мери та Незалежні (STAN), Чеська піратська партія і ТОР 09 — висловлювалися за конвенцію; консервативні Громадянська демократична партія (ODS) та Християнсько-демократичний союз — Чехословацька народна партія (KDU-ČSL) були радше проти. Під час голосування в сенаті Стамбульську конвенцію підтримали загалом 34 із 71 членів; відповідно, для ухвалення забракло двох голосів.

    За те, щоб відхилити ратифікацію, висловилися більшість соціал-демократів (ČSSD), а ухвалення хотіла група членів консервативної ODS, разом із головою сенату Мілошем Вистрчилом.

    Рішенням сенаторів був невдоволений міністр закордонних справ Мартин Дворжак, на думку якого з конвенції без потреби зробили «страхопуда». Однак у сильно секуляризованій Чехії аргументом, який часто з’являється в дискусіях, був брак ефективності Стамбульської конвенції. У державах, які ратифікували цей документ, що мав оберігати наражених на домашнє насильство людей, ситуація в цій царині зовсім не поліпшилась. Тільки посилилося просування ґендерної ідеології в системах освіти та через дотаційні неурядові організації.

    Чехія — одна з шести країн ЄС, які, попри відвертий тиск із боку інституцій Євросоюзу, не ратифікували Стамбульську конвенцію. Такого рішення, зокрема, тримаються Угорщина, Болгарія, Словаччина, Литва і Латвія.

    Нагадаємо, в Україні 1 листопада 2022 року набула чинності Конвенція Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству (Стамбульська конвенція).

    Проти ратифікації Стамбульської конвенції виступали релігійні лідери України.

    Найсвіжіше

    Популярне