П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Верховний суд визнав дійсним Указ Зеленського щодо санкцій на митрополита Павла

    Верховний суд України визнав чинним Указ Президента України про введення персональних санкцій проти митрополита УПЦ МП Павла (Лебідя).  Адвокат митрополита Павла подав позов до суду, вимагаючи скасувати три пункти рішення РНБО, які були затверджені указом президента. Однак Верховний суд відхилив позов, посилаючись на те, що позивач подав його з перевищенням 6-місячного строку оскарження указу президента.

    Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу Верховного Суду від 22 січня.

    Ідеться про доручення РНБО Кабміну – розробити законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в РФ релігійних організацій, а також забезпечити перевірку релігійних організацій, які користуються майном на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника; про доручення РНБО Державній службі України з етнополітики та свободи совісті – провести релігієзнавчу експертизу Статуту про управління Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським Патріархатом; доручення РНБО СБУ та Нацполіції – активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спеціальних служб у релігійному середовищі України.

    Суд також зауважив, що аргументи адвоката щодо дотримання терміну звернення до суду необґрунтовані. Крім того, з 28 грудня 2022 року між митрополитом Павлом та адвокатом існував договір про надання правової допомоги, проте запит стосовно указу було подано лише 18 жовтня наступного року.

    Крім цього, варто наголосити: у додатку до вказаного указу президента Володимира Зеленського є перелік 10 представників УПЦ (в єдності з МП) щодо яких застосовано персональні санкції. Зокрема, під санкції (на п’ять років) потрапив митрополит Павло (у миру – Петро Лебідь). Саме інтереси його релігійної організації у Верховному суді представляв адвокат Микита Чекман.

    На початку 2023 року Державна міграційна служба України скасувала українське громадянство п’ятьом представникам УПЦ (що в єдності з МП), а одному — закрила дозвіл на імміграцію.

    Митрополита Павла підозрюють у колабораціонізмі та розпалюванні ворожнечі.

    Найсвіжіше

    Популярне