Четвер, 16 Травня, 2024
Бiльше

    Польська Православна Церква помолилась за «дар любові між християнами»

    23 січня у митрополичому соборі св. Марії Магдалини у Варшаві під проводом відбулася Велика вечірня з молитвою за дар любові в сучасному світі та між християнами. Молитва відбулась після скандальних заяв Савви про ПЦУ. 

    Архієпископу Вроцлава і Щецини Єжи співслужило столичне духовенство, повідомляє сайт Польської Церкви.

    Перед богослужінням митрополит Сава, предстоятель Польської ПЦ, звернувся до учасників богослужіння.

    Митрополит Савва недавно сказав зайвого про ПЦУ. У своїй проповіді архиєпископ Сава заявив, що перехід ПЦУ на новий стиль святкування Різдва Христового є кроком до унії з Католицькою Церквою. На думку митрополита, подібна унія в минулому призвела до падіння Речі Посполитої і, за його словами, може загрожувати суверенітету сучасної України.

    Архиєпископ Сава також розкритикував управління ПЦУ над монастирем Печерської Лаври в Києві, назвавши людей, які його утримують, “сатаністами”.

    Польська Православна Церква, яка цього року відзначає 100-річчя автокефалії, вже давно бере участь у суперечці про українську автокефалію на боці Москви, а не на боці Константинополя, від якого – попри протести Москви – отримала автокефалію 100 років тому під тиском влади Речі Посполитої.

    Менш як рік тому митрополит Сава викликав скандал вітальним листом до дня народження на адресу патріарха Кіріла, якому він написав, що його діяльність виблискує духовним відродженням і підкріплена словами, яких не роблять вороги Церкви.

    Варто нагадати, що церква Путіна і сам російський диктатор наголошують, що «військова спецоперація» в Україні також спрямована проти нібито переслідувань канонічного православ’я в Україні. Після внутрішнього та зовнішнього тиску митрополит Сава виступив із заявою, в якій вибачився за свої слова, але наступні слова митрополита, виголошені на проповідях, виправдовують підозру, що ці вибачення були вимушені складними церковно-політичними обставинами та очікувані представниками польського уряду.

    Найсвіжіше

    Популярне