Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    Єпископ Михаїл про зустріч Варфоломія та Кіріла: “Особисті стосунки не повинні шкодити церкві”

    В інтерв’ю Духовному Фронту України єпископ Команський Михаїл, екзарх Вселенського патріарха в Україні, прокоментував можливість нової зустрічі між Вселенським патріархом Варфоломієм та патріархом Кірілом Російської Православної Церкви.

    Журналістка Інна Марецька запитала, чи намагався Вселенський патріархат знайти спільну мову з Кірілом після його благословення війни в Україні.

    Єпископ Михаїл підкреслив, що Вселенський патріархат неодноразово засуджував війну та благословення військових дій з боку Кіріла: «… благословення збройного нападу, благословення військових дій, це не справа Божа, і негідна людини, яка представляє церкву чи має священний сан».

    Єпископ також зазначив, що особисті стосунки між предстоятелями не повинні шкодити церкві. Єрарх додав, що не бачить зв’язку між зустріччю Варфоломія та Кіріла в 2018 році та теперішньою ситуацією.

    “Безумовно, особистих зустрічей точно не було, наскільки мені відомо. І ви правильно зазначили, що очна бесіда особиста, вона дуже багато відіграє. Зрозумійте, що всі єрархи, всі ми люди, неважливо, якій пост, чи чин ми займаємо, всі ми люди. Зрозуміло, в нас можуть бути особисті порозуміння, непорозуміння, на особистому рівні ми можемо посваритися. Ну це по-людськи. Треба шукати шляхи примирення і на особистому рівні. Але це не повинно шкодити місії церкви, не повинно шкодити нашим обов’язкам, які ми виконуємо і нашому служінню. Це обов’язково треба мати на увазі, що яким би не були непорозуміння на особистому плані, вони не повинні шкодити церкви, церква не повинна страждати від того, що двоє людей не знайшли порозуміння. Ось саме з цих позицій навіть я б оцінював і ту розмову, про яку ви послалися. Я теж не був присутнім, я тільки читав те, що було висвітлено в засобах масової інформації. Тобто найбільша помилка дуже багатьох церковних діячів в тому, що вони особисті стосунки, особисті свої, як сказати, вподобання в спілкуванні переносять на життя церкви. А цього робити не можна”, – зауважив єпископ Команський Михаїл.

    Нагадаємо, єпископ Команський розповів, що бажання – це запорука діалогу між церквами України. Також екзарх Вселенського Патріарха співслужив митрополиту Іспанії і Португалії.

    Найсвіжіше

    Популярне