Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Як відзначила Різдво парафія, що першою в Луцьку возз’єдналася з ПЦУ

    Після святкового богослужіння враженнями ділиться настоятель громади Марії Магдалини протоієрей Олександр Колб.

    Про це повідомляє Волинська єпархія ПЦУ.

    Уперше в стінах цього храму Різдво Христове зустрічали 25 грудня. Але ще не всі парафіяни перейшли на новоюліанський календар. Планується зробити це перед Великоднем. Із жовтня цього року богослужіння тут відбуваються українською мовою.

    Рішення про вихід з-під юрисдикції московського патріархату настоятель пояснив тим, що засуджує рф, яка напала на Україну, засуджує тих, хто благословляє і виправдовує цю війну, «релігійно» мотивує воювати проти нас. Його обурило й те, що керівництво УПЦ (МП) так і не зробило повного від’єднання від РПЦ. Свого священника підтримали 90 % вірян, які восени на парафіяльних зборах зафіксували це офіційно. «Громада зменшувалася з 2014 року. Найбільше людей відійшло у 2022-му, з початку повномасштабного вторгнення. Переконаний, треба проповідувати тільки рідною мовою. Ми раніше говорили проповіді українською, але Євангеліє читали церковнослов`янською, яка майже ніколи не була зрозумілою людям», – каже священнослужитель.

    Він пояснює, що в Православній Церкві України громаду ніхто й ні до чого не змушує. При цьому зберігається ідентичність, а змінюється тільки юрисдикція.

    Найсвіжіше

    Популярне