П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    “Святкуємо не дату, а подію”. Священники про 25 грудня і чи можна святкувати Різдво двічі

    Цьогоріч Україна вперше святкує Різдво за новим календарем. Православна церква України разом із Українською греко-католицькою церквою 1 вересня 2023 року перейшли на новоюліанський календар, який змінює дати відзначення більшості церковних свят.

    Зміни внесли із міркувань єдності всіх православних церков, пояснює протоієрей Костянтин. За його словами, у старих богослужбових книгах написано: Різдво — 25 грудня.

    Священники з Донеччини розказали Суспільному про Різдво за новим календарем, про традиції святкування та пояснити, чи можна святкувати Різдво двічі.

    Чому Різдво тепер 25 грудня?
    Протоієрей Костянтин благочинний Донецької Єпархії ПЦУ:

    — Не може бути Різдва католицького, Різдва православного — є Різдво Христове. І більшість помісних православних церков святкують Різдво Христове, як і всі свята православної церкви, саме за новоюліанським календарем. Тому саме з міркувань єдності Церкви Христової, з міркувань єдності всього православ’я Помісним собором ПЦУ 27 липня цього року було прийняте рішення про повний перехід ПЦУ на новоюліанський календар.

    Кожен православний священник: і ті, які перейшли на новий стиль, і ті, які не перейшли, але залишаються тут у нас в Україні (хтось називає себе Українською православною церквою, але насправді вони є частиною Російської православної церкви), вони кажуть, що це неправильно, що ПЦУ перейшла на новий стиль. Але вони трохи лукавлять. Бо кожен священник користується богослужбовими книгами. І в старих богослужбових книгах написано, що святкуємо Різдво Христове 25 грудня.


    Так само й інші свята: Хрещення Господнє – 6 січня, пам’ять святителя Чудотворця Миколая – не 19 грудня, а 6 грудня. І так всі ці свята записані в усіх богослужбових книгах, виданих ще в ХХ столітті, ХІХ столітті, ХVІІ столітті. Тобто ми повернулися до того святкування, яке було у наших предків.

    Також хочу звернути увагу на те, що із введенням новоюліанського календаря, ми позбулись тієї незрозумілої для всього світу традиції святкувати так званий Старий новий рік. Ну як це? Чи він старий, чи він новий — рік. Новий рік він і буде Новим роком. Пам’ять Святителя Василя Великого, день обрізання Господня святкується, як це і сказано в старих богослужбових книгах 1 січня.

    Як правильно святкувати Різдво та які традиції?
    Протоієрей Костянтин благочинний Донецької Єпархії ПЦУ:

    — Перш за все кожен християнин у свято Різдва Христового повинен прийти до Храму Божого. Прославити новонародженого немовля Христа, за себе, за своїх близьких. У цей важкий для нашої святої української землі час кожен повинен прийти до храму Божого помолитися за наших найдорожчих, за наших захисників, які жертвують своїм найціннішим – своїм життям, — захищаючи нашу рідну українську землю.

    Тож перш за все – це молитва. А після богослужіння також існує традиція колядувати, давньоукраїнська традиція. Люди співають пісні, так звані колядки, в яких так само прославляють Христа, як в молитвах на богослужінні у храмі Божому.


    Єпископ Донецький та Слов’янський ПЦУ Сава:

    — Віруюча людина має бути в цей день в храмі Божому. Ми повинні роздумувати про цю подію, задуматись, чи чуємо ми заклик Христа — любити бога і ближнього свого. Бо ми бачимо, що зараз відбувається на нашій українській землі. Так звані наші старші брати, які є православними християнами, які знають заповідь Божу: не убий не укради, не посягай на чуже, — вони тим не менше спокійно приходять на нашу землю: вбивати грабувати нищити. Нічого немає в цьому християнського. Так що хто чинить беззаконня, хто не має милосердя до ближнього: нехай сам себе запитає — чи він відповідає вимозі Ісуса Христа бути християнином.

    Звичайно багато традицій було загублено, особливо тут на Донбасі, де радянська влада мала свій полігон нищення нашого українського народу. Як і в багатьох інших регіонів, але Донбас особливо постраждав від цієї людиноненависницької системи радянської влади. Тому традиції відроджуються, народні традиції. В цьому немає нічого поганого, але головне, щоб ви за традиціями ми не заховали Христа. Бо головним є Христос — не ялинки, не подарунки, не колядки.

    Чи можна святкувати Різдво двічі?
    Єпископ Донецький та Слов’янський ПЦУ Сава:

    — Добру справу ніколи не гріх робити. Різдво треба святкувати кожного божого дня. Кожного дня віруюча людина має згадувати про Христа, для віруючої людини Христос народжується кожного ранку. Це є усвідомлення, що всі ми Богом ходимо, що він все знає, все бачить. Тому можна святкувати Різдво кожного дня, згадувати про нього.

    Але свята, які мають конкретну дату, вони фокусують нашу увагу. Вони, ніби той концентрат нашої уваги, коли ми дійсно забули про все інше, суєту земну і направити увагу на святу. Бо свято це не просто смачна їжа, веселощі та подарунки. Слово посвятити означає подарувати, віддати, відокремити свою увагу від всього гріховного і віддати її Богові.

    Протоієрей Костянтин благочинний Донецької Єпархії ПЦУ:

    — Ми повинні розуміти, що ми святкуємо не дату, ми святкуємо подію. Якщо хтось не встиг перейти на новий стиль, це не означає, що ці люди неправильно славлять Христа. Христос народився і завжди народився, і завжди він воскрес.

    Якщо людина буде святкувати чи то 25 грудня, чи 7 січня — вона робитиме все правильно. Тому що немає різниці, коли ці свята святкувати. Бо ми святкуємо не дату, а подію — подію Різдва Христового.

    Найсвіжіше

    Популярне