Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    УПЦ (МП) не показує статут, щоб мати змогу відректися від рішень “собору в Феофанії” – Євстратій (Зоря)

    Керівництво УПЦ (що в єдності з МП) досі не оприлюднило начебто оновлений статут Церкви, бо очікує часу, коли можна буде офіційно відректися від рішень «собору у Феофанії».

    Таку думку висловив речник ПЦУ, митрополит Євстратій (Зоря).

    За його словами, для керівництва МПвУ (митрополитів Онуфрія, Антонія та протодиякона Новинського) принципово важливо, щоби цей документ не був офіційно оприлюднений, а отже фактично залишався не дійсним.

    “Протягом 560 днів керівництво МП в Україні не оприлюднило нібито зміненого «Статуту УПЦ», яким нібито засвідчена незалежність їхньої структури від МП (насправді – не засвідчена, бо вся структура МПвУ згідно «нового Статуту», п. 1, тримається на Грамоті московського патріарха Алексія 1990 року про «самоуправління УПЦ» у складі РПЦ).

    За цей час було дуже багато питань щодо такого стану: чому нібито головний документ МПвУ нею офіційно не оприлюднений. Але нічого не змінилося: офіційної публікації як не було, так і немає.

    Що свідчить про одне: «новий Статут» не оприлюднюється принципово. Тобто для керівництва МПвУ (митрополитів Онуфрія, Антонія та протодиякона Новинського) принципово важливо, щоби цей документ не був офіційно оприлюднений, а отже фактично залишався не дійсним.

    Що підтверджує як неспростовний факт: релігійне обʼєднання «УПЦ» не лише не розірвало звʼязків своєї підлеглості Моспатріархії, але принципово і вперто уникає публікації навіть власних документів, які нібито мають підтверджувати «незалежність УПЦ».

    Чому так? Напрошується єдине пояснення: керівництво очікує часу, коли можна буде офіційно відректися від рішень «собору у Феофанії». І робить все для того, щоб навіть ці пусті рішення не набули офіційного статусу”, – зазначив митрополит ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне