Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    В ЄС попередили про великий ризик терактів в Європі на Різдво

    Комісар із внутрішніх справ Європейського Союзу Ільва Йоханссон заявила про значний ризик терористичних атак у європейських країнах у період різдвяних свят.

    Про це повідомляє  Associated Press.

    Єврокомісар пов’язує загрози з впливом ситуації на Близькому Сході, зокрема з триваючими бойовими діями між Ізраїлем та організацією ХАМАС.

    “З огляду на війну між Ізраїлем та ХАМАС та поляризацію, яку вона викликає у нашому суспільстві, а також майбутній сезон відпусток, існує величезний ризик терористичних атак у Європейському Союзі”, – сказала вона журналістам у Брюсселі.

    Нещодавній теракт у Парижі

    Таке попередження пролунало на тлі розслідування у Франції смертельного нападу біля Ейфелевої вежі в Парижі, що сталося минулими вихідними. Тоді чоловік, прихильник екстремістського угрупування “Ісламська держава”, зарізав німецько-філіппінського туриста та поранив молотком ще двох людей.

    “Ми бачили (це) нещодавно у Парижі, але, на жаль, ми бачили це і раніше”, – сказала високопосадовець ЄС.

    Реакція у ЄС

    Йоханссон додала, що Європейська комісія виділить додаткові 30 мільйонів євро (32,5 мільйона доларів) на зміцнення безпеки у вразливих районах.

    Коментуючи теракт у Парижі, міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фазер висловила співчуття Франції. За її словами, цей напад підкреслює, “наскільки гострою і серйозною є загроза, що походить від ісламістського тероризму, нині в ЄС”.

    Також глава МВС ФРН додала, що війна в Секторі Газа та терор бойовиків ХАМАС “погіршують цю ситуацію”.

    У Європі стежать за погрозами

    Фазер зазначила, що говорила зі своїми колегами з Австрії, Бельгії, Франції, Іспанії та Швеції про ризики.

    “Наші органи безпеки дуже тісно співпрацюють. Ми повинні зараз особливо уважно стежити за ісламістськими погрозами та разом із сусідніми країнами вживати заходів проти ісламістської пропаганди”, – заявила німецький міністр.

    Найсвіжіше

    Популярне