Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    На Софійському соборі в Києві демонтують хрести для подальшої реставрації

    Із куполів Софійського собору в Києві у вівторок, 5 грудня, почали знімати хрести.

    Їх відправляють на реставрацію, гроші на яку виділили з бюджету та пожертвували меценати. Повернути хрести на культову споруду сподіваються до Різдва, яке за Новоюліанським календарем відзначатимуть 25 грудня.

    Про це Суспільному повідомила Неля Куковальська, генеральна директорка Національного заповідника “Софія Київська”, на балансі якого перебуває Софійський собор.

    За її словами, кошти на реставрацію шести хрестів Софійського собору (орієнтовно 3, 5 млн грн) виділили благодійники.

    Оновлення кріплень для хрестів та роботи з їх встановлення на банях профінансує держава. Кошти в обсязі 2 млн грн отримали з держбюджету 3 тижні тому, зазначила Неля Куковальська.

    У заповіднику “Софія Київська” сподіваються, що 6 відреставрованих хрестів заново встановлять на куполах собору до кінця цього року, орієнтовно до 20 грудня.

    Сьомий хрест на головному (центральному) куполі Софійського собору оновлять пізніше — до середини травня наступного року. Витрати на реставрацію Центрального хреста взяла на себе столиця Португалії. Мер Лісабона особисто планує приїхати і подивитись на оновлені хрести давньоруської святині.

    Як зауважила Неля Куковальська, реставрація “Софії Київської” на цьому не завершиться. Процес розрахований на 5 років, згідно науково-проєктної документаціі, яка пройшла державну експертизу і затвердження.

    “Коштів на реставрацію покрівлі і куполів не виділено. Надіємось на бюджет наступного року. Але будемо долучати по максимуму меценатів, гранти, кошти іноземних благодійних організацій”, — додала гендиректорка нацзаповідника “Софія Київська”.

    Найсвіжіше

    Популярне