Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Папа привітав Вселенського патріарха з престольним святом

    Вітаючи Константинопольського патріарха з нагоди престольного свята на честь святого апостола Андрія, папа Франциск поділився деякими думками в контексті 60-річчя історичної зустрічі між Папою Павлом VI та Патріархом Афінагором І.

    «З нагоди цього свята апостола Андрія ми палко молимося до Бога, нашого милосердного Отця, щоб замовк брязкіт зброї, який несе лише смерть і руйнування, а державні та релігійні лідери завжди шукали дорогу діалогу та примирення. Нехай святі апостоли Петро і Андрій заступаються за всі народи і випрошують для них дари братерського сопричастя і миру», – таким побажанням завершується вітальне послання папи Франциска, адресоване Вселенському патріарху Варфоломеєві з нагоди святкування на честь святого апостола Андрія, небесного покровителя Константинопольської Церкви.

    Як і щороку в рамках традиційного обміну делегаціями з нагоди свят апостолів Петра і Павла та Андрія, до Стамбулу на святкування прибула делегація з Ватикану, яку очолює кардинал Курт Кох, Префект Дикастерії сприяння єдності між християнами, який вручив послання від Святішого Отця. Ватиканська делегація мала зустріч з патріархом, з синодальною комісією щодо стосунків з католиками та 30 листопада 2023 р. взяла участь у святковій Божественній Літургії, яку очолив патріарх і під час якої було зачитане папське вітання.

    Склавши побажання «дорогому Братові в Христі» та всій церковній спільноті, папа Франциск звертає увагу на те, що це свято випереджує відзначення «насправді історичної події», якою була зустріч в Єрусалимі між Папою Павлом VI і Патріархом Афінагором І, що відбулася в січні 1964 року.

    «Ця зустріч стала фундаментальним кроком вперед у подоланні бар’єру нерозуміння, недовіри і навіть ворожнечі, який існував майже тисячоліття. Варто зазначити, що сьогодні ми згадуємо не стільки слова і висловлювання тих пророчих пастирів, скільки, насамперед, їхні теплі обійми. Насправді, дуже знаменно, що цей шлях примирення, збільшуючи близькість та долаючи перешкоди, які досі заважають повному і видимому сопричастю, розпочався з обіймів, жесту, який красномовно виражає взаємне визнання церковного братерства», – зазначає папа Франциск, стверджуючи, що приклад Павла VI та Афінагора показує нам, що «що всі справжні шляхи до відновлення повного сопричастя між Господніми учнями характеризуються особистим контактом і часом, проведеним разом».

    Нагадаємо, офіційна делегація Католицької Церкви прибула до Вселенського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне