Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Адвокат митрополита Павла програв суд проти журналістів, які використовували назву УПЦ (МП)

    Протоєрей, адвокат у справі Києво-Печерської лаври (чоловічий монастир) УПЦ (в єдності з МП) і захисник митрополита Павла (Лебідя) Микита Чекман програв суд журналістам.

    Про це повідомляє «Главком» з посиланням на дані судового реєстру.

    На початку травня отець Микита подав до суду на редакцію 5 каналу та журналістку Олену Рибінську за сюжет на релігійну тематику, де Чекамана представили як «адвокат сторони відповідача УПЦ МП». Чекман розцінив таке титрування порушенням власної честі, гідності та ділової репутації як священника.

    Він просив суд визнати недостовірною і такою, що не відповідає дійсності, інформацію журналістів, яка поширена нібито з використанням неповних, перекручених відомостей, що несуть негативні асоціації – приналежність позивача до структури (МП), яка виправдовує збройну агресію проти України.

    Натомість Чекман наполягав, що релігійна організація, до якої він належить, згідно зі статутом, не має приставки «МП» – Московського патріархату.

    Подільський райсуд столиці відмовив у задоволені позову адвоката-церковника. У суді визнали, що позивач не надав доказів, що вислови журналістки 5 каналу є фактичними твердженнями, а також те, що якимось чином порушуються його права чи порочиться ділова репутація.

    «У викладеному відео здійснено аналіз ситуації та висловлено судження, яке є критичною оцінкою, яку не можна спростувати у судовому порядку. Оспорювані висловлювання не містять недостовірної інформації, тобто такої, яка не відповідає дійсності, а є лише суб’єктивними судженнями. Отже, позивачем не доведено факту поширення відповідачем недостовірної та такої, що завдає шкоду честі, гідності та ділової репутації позивачу інформації», – йдеться у висновках суду.

    У 2023 році обидва столичні суди дійшли однозначних висновків: релігійна структура, яка називає себе Українська православна церква (і вимагає, щоб до її назви не додавали уточнення «Московського патріархату») таки входить до складу Російської Православної Церкви.  Апеляційна інстанція наприкінці осені підтвердила законність унормування назви УПЦ (МП).

    Раніше, експертиза ДЕСС також дійшла висновків, що УПЦ (МП) є структурною частиною Московського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне