Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій про Голодомор: сталінський геноцид українців – темна сторінка історії людства

    Вселенський Патріарх очолив панахиду за жертвами Голодомору в Україні, повідомляє Orthodox Times.

    26 листопада 2023 р. Вселенський Патріарх Варфоломій відслужив Божественну літургію в церкві Святого Миколая на острові Халкі. Після служби відбулася панахида за жертвами Голодомору 1932-1933 рр. в Україні та триваючої війни.

    У промові Патріарх назвав Голодомор геноцидом українського народу, спланованим радянською владою для придушення української ідентичності. Він закликав до солідарності з українцями і боротьби за справедливість.

    «Цей темний розділ людської історії, визнаний геноцидом багатьма суверенними державами, є свідченням глибини людських страждань, заподіяних українському народу. Сама суть цієї катастрофи полягає не тільки в нестачі продовольства, але в навмисних діях радянської влади, щоб придушити дух української нації шляхом конфіскації її основних засобів виживання. Гноблення, яке використовується для підкорення людей і позбавлення їх основних прав людини, є образою божественного образу, закарбованого в кожній душі. Голодомор був не лише економічною чи політичною катастрофою. Це був глибокий морально-духовний іспит на витривалість українського народу та його право на існування».

    Також Варфоломій I висловив підтримку Україні, яка страждає від війни. За його словами, церква повинна активно захищати права людини та гідність кожного.

    У заході взяли участь українські дипломати, грецькі чиновники та віряни. З короткою промовою виступив Генеральний консул України в місті Роман Недільський. Патріархія знову продемонструвала солідарність з українським народом у пам’ять про жертв трагічних історичних подій.

    Найсвіжіше

    Популярне