Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Заява священнослужителів і мирян ПЦУ: церква не повинна зганьбитися захопленням храмів силою

    Група духовенства та мирян «Десять тез для Православної Церкви України» в яу входять священники і миряни із ПЦУ висловила стурбованість щодо силового протистояння між прихильниками ПЦУ та УПЦ (МП) у Черкасах. Саме там 20 листопада сторони сутичками ділили власність храму Різдва Пресвятої Богородиці. Сталась бійка.

    Попри відповідальність керівництва УПЦ (МП) за напружену ситуацію, застосування сили ПЦУ є неприпустимим, йдеться в заяві опублікованій у Фейсбуці. Члени ініціативи закликають усі сторони уникати насильства та провокацій, аби не поглиблювати розкол в українському суспільстві.

    Держава повинна розробити механізми мирного врегулювання церковних суперечок, а ПЦУ – проявити мудрість і терпимість, аби не псувати стосунки з віруючими. Протистояння за культові споруди принижують християнське призначення Церкви.

    Ініціатива закликає владу та Церкву вирішувати конфлікти мирним шляхом, пам’ятаючи про велику відповідальність перед Богом і народом України.

    “Ми, як представники ПЦУ, в першу чергу маємо моральний обов’язок звертатися до керівництва нашої Церкви – втрутитися в цю конкретну ситуацію. Бездіяльність і безвідповідальне мовчання в подібних випадках дорівнює схваленню і співучасті в насильстві”, – йдеться в заяві.

    Водночас у групі “10 тез для ПЦУ”, наголосили, що першочергова відповідальність за напружену церковну ситуацію лежить на церковному проводі УПЦ (МП). Саме його політика зволікання поставила ірраціональну лояльність вірян своїй канонічній структурі вище за християнські чесноти. Люди опинилися в психологічній прірві між штучно навіяним страхом перед міфічними «розкольниками» і жахливими реаліями російської агресії, і втратили здатність приймати адекватні рішення. По факту керівництво УПЦ МП готове пожертвувати країною заради своїх корпоративних інтересів і нездорових фантазій, вперто не визнаючи, що багаторічні загравання з Росією були найфатальнішою і найтрагічнішою помилкою цієї церковної структури.

    Найсвіжіше

    Популярне