Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Румунський патріарх Даниїл урочисто відкрив музей церковного мистецтва

    Патріарх Румунської Православної Церкви Даниїл у четвер урочисто відкрив музей церковного мистецтва, створений у Патріаршому палаці. Експонати є частиною колекції родини Пітера та Моніки Марії Петерсон.

    У заході взяли участь вікарні єпископи Варлаам Плоєштянул і Паїсій Сінайтул, численні радники Патріаршої Управи та діячі культури, а також учасники псалтирного гуртка «Тронос», повідомляє сайт Румунської Церкви.

    Патріарх Румунії освятив роботи з облаштування музейного простору, а також експонати з приватної колекції родини Петра та Моніки Марії Петерсон, які запропонували їх для експонування в новому музеї.

    «Музейна експозиція, яку ми сьогодні урочисто відкриваємо в Патріаршому палаці, представляє твори XV-XIX століть із різних мистецьких жанрів: фрески, ікони на дереві та склі, різьблене та поліхромне дерево, вишивки, золотарські вироби, рукописи, стародруки та ін. старі книги», – пояснив патріарх Даниїл у вступному слові, яке він виголосив після служби освячення.

    «Створення цієї колекції релігійних творів мистецтва, яка дуже яскраво відображає старе румунське мистецтво, що розвинулося в усіх регіонах країни протягом середньовіччя, ми завдячуємо пану Пітеру Петерсону та його родині, які хотіли зробити її доступною для духовенства, паломників і дослідників у місці, де знаходиться Церква (Палац Румунського Патріархату)», – зазначив очільник Румунської ПЦ.

    Патріарх Даниїл нагадав, що «ікона спонукає до стану духовної тверезості» і підкреслив, що до ікон, які виставляються в музеях, «не слід ставитися тільки як до предметів мистецтва, але й надалі шанувати їх з усією побожністю, тому що вони спочатку були освячені як літургійні та шановані предмети в церкві чи вдома».

    Нагадаємо, РПЦ в Молдові закликала священників не йти до Румунської Церкви. Також аідомий молдовський священик перейшов до Румунської церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне