Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    Російська пропаганда запустила фейк про те, що у ПЦУ «відзначили» Геловін

    У храмах Православної церкви України (ПЦУ) не відзначали Геловін. В оригінальному відео хор виконує церковну пісню «Як гарно у Храмі Твоїм, Богородице», а не пісню, присвячену «святу нечисті». Окрім цього, ПЦУ публічно засуджує будь-яке «святкування» Геловіну.

    Про це повідомляє сайт www.stopfake.org

    Кремлівські ЗМІ та користувачі соціальних мереж почали поширювати фейкову інформацію про те, що у храмах Православної церкви України (ПЦУ) нібито відзначали «свято нечисті» Геловін. «Доказом» такої події є коротке відео, на якому видно церковний хор, що виконує пісню, присвячену цьому дню. В описі до відео сказано, що воно нібито було знято у соборі Святої Трійці у Луцьку.

    «В українських церквах тепер святкують Геловін і співають про сатану… Ганьба ж яка, продали країну дияволу. Усі культурні цінності прос…ли», – пишуть користувачі.

    Як зазначають в StopFake, відео, яке поширює агітпроп, було зняте не в Луцьку. Скориставшись зворотним пошуком зображень у Google, вони виявили, що ідентичне відео було опубліковано на сторінці у Facebook, що належить Церкві Введення до Храму Пресвятої Богородиці у Львові, ще 8 жовтня – тобто до Геловіну. Крім того, ця церква належить українській Греко-католицькій церкві, а не Православній церкві України, як стверджує агітпроп.

    Скриншот Google Lens
    Скриншот Google Lens

    Те, що це одне й те саме відео, можна визначити, зробивши ідентичний стоп-кадр. На ньому видно і тих самих учасників хору, і однакове положення рук диригента.

    Також хор виконує пісню, не присвячену Геловіну. Якщо послухати оригінальне відео, то можна почути, що він виконує церковну пісню «Як гарно у Храмі Твоїм, Богородице», яка не має ніякого стосунку до Геловіну.

    «Святкування» Геловіну в українських храмах унеможливлює той факт, що Православна церква України публічно виступає проти цього «свята». Напередодні Геловіну на офіційній сторінці ПЦУ у Facebook було опубліковано роз’яснення з цього приводу.

    Судячи з усього, хтось просто наклав на оригінальне відео аудіо з піснею про Геловін і неправдивим описом, а користувачі соціальних мереж і агітпроп видали це за «правдиву інформацію». Потім цей фейк почали серйозно обговорювати як правдиву новину на  прокремлівських YouTube каналах.

    Найсвіжіше

    Популярне