Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній: Російська Церква – це м’яка сила, яка негативно впливає на Україну

    Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної Церкви України Епіфаній наголосив на важливості створення єдиної помісної православної церкви в Україні.

    За словами предстоятеля ПЦУ в інтерв’ю “Голос Америки“, єдина українська церква є фундаментом для української державності. Він закликав об’єднатись в одній Церкві.

    «Єдина церква є тим духовним фундаментом Української держави, бо без єдиної сильної української церкви ми ніколи не збудуємо тієї держави, про яку ми всі мріємо», – заявив Епіфаній.

    Митрополит висловив підтримку законопроекту про заборону для церков мати зв’язки з окупантами. На його думку, це допоможе захистити духовний простір України від м’якої сили ворога.

    «Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій нещодавно зустрічались з головою Верховної Ради, і постало питання (ми навіть провели голосування), чи є такі релігійні організації, які проти такого закону. І всі одноголосно підтримали це рішення, що потрібен такий закон, який буде регулювати цю ситуацію, щоб країна-агресор не використовувала релігійні організації у своїх цілях як зброю. Зараз ми захищаємо інформаційний простір, ми захищаємо мову, культуру, тому і духовний простір є теж дуже важливим. Держава робить все для того, щоб захистити свій духовний простір, адже ворог, як ми бачимо, досить вдало інколи використовує релігійну сферу, релігійні організації у своїх цілях в цій гібридній війні <…> А від церкви залежить теж багато, тому що церква впливає. Ми бачимо цей негативний вплив російської церкви, навіть вже на другому році після повномасштабного вторгнення. Це м’яка сила, яка невидимо, але впливає», – запевнив єрарх.

    Епіфаній також наголосив на успіхах ПЦУ у приєднанні нових громад, що, разом із втратами РПЦ, робить ПЦУ найбільшою конфесією в країні. Він запевнив, що процес об’єднання триватиме мирно і відповідно до закону.

    Митрополит підкреслив, що війна каталізувала процес створення єдиної української церкви, оскільки це питання національної безпеки.

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній розповів, чому Україні потрібен закон про релігійні громади. Також архімандрит ПЦУ відповів на питання про церкву.

    Найсвіжіше

    Популярне