Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Окупанти викрали з Херсона рідкісну стародавню ікону

    Стародавню ікону «Христос-виноградар» разом із більш ніж 10 тисячами творів мистецтва викрадена російськими окупантами з колекції Херсонського обласного художнього музею ім. О.Шовкуненка перед втечею з Херсона на початку листопада 2022 року.

    Про це повідомляє Український Південь.

    Зараз її місцезнаходження точно невідоме, найвірогідніше, вона перебуає у сімферопольському Центральному музеї Тавриди разом із основною частиною викраденої музейної колекції. Про це повідомили в Херсонському художньому музеї імені О. Шовкуненка.

    Народна ікона «Христос-виноградар», яка за документами надійшла до музейної колекції під назвою «Причастя», ймовірно, була написана на Черкащині. Цей образ просто і точно для будь-якої за віком та освітою людини розкриває зміст головного Таїнства Церкви — Євхаристії (Причастя).

    Іконографія образу сягає епохи Італійського Ренесансу, а потім через європейські гравюри ХVIII століття потрапляє до України. Зображення Розп’яття з присутністю скорботних Ангелів можна побачити ще у Джотто. В ранньому творі Рафаеля Ангели з’являються з Чашами, які тримають біля Тіла Христа. Ікона «Христос Виноградар» – зразок того, як в українській іконі знаходить свою нову інтерпретацію ця важлива катехитична тема.

    Найсвіжіше

    Популярне