Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Росіяни демонтували меморіал на честь архімандрита Шептицького, який рятував євреїв

    На Князь-Владімирському кладовищі в російському місті Владімір демонтували меморіальний комплекс, присвячений трьом жертвам радянських репресій з України, Литви та Польщі.

    Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook греко-католицький священик Ілля Астапов.

    Меморіал був присвячений блаженному католицької церкви, українському релігійному діячеві й архімандриту монахів Студійського уставу, брату митрополита Андрея Шептицького Климентію Шептицькому, міністру закордонних справ Литви і католицькому архієпископу Мечисловасу Рейнису, а також польському політику, одному з організаторів Варшавського повстання Яну Янковському.

    Меморіал встановили на місці братської могили — усі поховані жертви померли у в’язниці для особливо небезпечних злочинців “Владімірский централ”, біля якої й знаходиться кладовище.

    Брата митрополита УГКЦ Андрея Шептицького було репресовано 1947 року за відмову від співпраці з радянською владою. 1995 року ізраїльським центром вивчення Голокосту “Яд Вашем” Климентій Шептицький був оголошений Праведником народів світу за порятунок євреїв під час Другої світової війни, а 2001 року — зарахований до блаженних Католицької церкви.

    Мечисловас Рейнис і Ян Янковський були заарештовані і померли в ув’язненні за відмову від співпраці з СРСР, що захопив Литву і Польщу, і відстоювання інтересів своїх народів.

    Хто вирішив демонтувати меморіал наразі невідомо.

    Найсвіжіше

    Популярне