Понеділок, 6 Травня, 2024
Бiльше

    Після ухвалення Радою закону про заборону УПЦ (МП) має бути ще судова процедура — митрополит Зоря

    Митрополит Білоцерківський, заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ Євстратій (Зоря) в інтерв’ю Radio NV розповів, що після остаточного прийняття Радою закону про заборону діяльності релігійних організацій, які пов’язані з РФ, має відбутися судова процедура.

    В ефірі Radio NV Євстратій (Зоря) наголосив, що у взятому за основу урядовому законопроєкті йдеться не про заборону УПЦ МП, а про заборону українським релігійним організаціям мати підлеглість російським релігійним центрам.

    «Якщо вони не хочуть відмовитися від такої підлеглості, якщо хочуть надалі бути частиною російського релігійного простору, то, очевидно, держава не може цього толерувати. Але держава дає можливість будь-якій релігійній організації, яка дотепер входить до складу російської структури, добровільно виконати цей обов’язок (вийти з підлеглості російському релігійному центру — ред.), якщо досі (вибачте, за 10 років війни) не дійшло, що це треба зробити. І таким чином не зазнавати далі жодних претензій», — пояснив заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ.

    Він зазначив, що депутати проголосували саме за урядовий законопроєкт, тому що на це рішення мала вплив критика міжнародних партнерів.

    «Якраз вони наполегливо вважають, що не можна діяти виключно ухваленням закону, повинна бути певна судова процедура, яка би дала процесу ще більшої легітимності, юридичної чистоти. І дала би можливість іншій стороні, яка не згодна з такими рішеннями, використовувати законні можливості, щоби захищати свою думку і доводити її в суді. Так, це довший процес, але все одно це є процес, який дозволяє досягти остаточної мети», — розповів Зоря.

    Найсвіжіше

    Популярне