Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Антіохійський патріарх виступив на науковий конференції

    Антіохійський патріарх Іоан Х у своїй вступній промові на міжнародній науковій конференції “Православна церква Антіохії з XV по XVIII століття: бачення історії”, що відбулася в Баламанді 16 жовтня 2023 року детально розглянув історію та звернувся до сучасних проблем церкви і регіону.

    Про це йдеться на його сторінці у ФБ, передає Духовний Фронт України.

    Патріарх підкреслив, що метою конференції є виправлення помилок у розумінні історії, зцілення розколів та примирення. Також він розповів про “епоху постправди”, коли історичні факти замінюються особистими поглядами і суб’єктивними думками.

    Іоан Х важливу роль церкви Антіохії з часів апостолів та її видатних святих отців – Ігнатія Богоносця, Іоанна Златоуста, Іоанна Дамаскіна. Предстоятель Антіохійської Церкви підкреслив, що Антіохійська Церква – це Церква спілкування, консультацій, відкритості та миру. Вона засмучена кожним поділом між іншими Церквами і прагне до збереження єдності через соборність і взаємну повагу.

    Патріарх Антіохійський Петро ІІІ був сміливим і вірним захисником православної віри. Він відкидав розкол між Сходом і Заходом і відстоював принцип соборності, зазначив патріарх Іоан Х.

    “Чи є щось більш прекрасне і правдиве, ніж аналогія патріарха Петра III про п’ять патріархатів як п’ять рівних почуттів, що працюють у злагоді всередині тіла Церкви, головою якої є єдиний Ісус Христос, Який обіцяв бути з нами назавжди до кінця віку?”, – йдеться в його виступі.

    Іоан Х розповів про важкі випробування церкви від хрестоносців, мамелюків, османів і західних місіонерів і високо оцінив зусилля патріархів XVII-XVIII ст. з відродження церкви.

    “Незважаючи на важкі випробування і гоніння, які випали на долю в епоху мамлюків та інші епохи, лідери Антіохійської Церкви ніколи не випускали з уваги той факт, що єдиною відповіддю на спроби єдності через примус і матеріальні/мирські спокуси є цілковита і повна відданість духу православної соборності. Звідси і відмова Антіохії від Ферраро-Флорентійського собору 1439 року, який відбувся на порозі падіння Римської імперії”, – розповів патріарх Іоан Х.

    Він підтримку християнам регіону і закликав до миру в Палестині.

    Антіохійські патріархи, починаючи з XVII століття, не шкодували зусиль для освіти і збереження православної віри. Попри важку соціальну ситуацію та складні умови життя на Близькому Сході в той час, вони досягли пастирського відродження та культурно-духовного оновлення в Антіохійському Патріархаті.

    Нагадаємо, РПЦ програла Вселенському патріархату, але надіється на “міні-Аммани”.

    Найсвіжіше

    Популярне