Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Житель Тернопільщини за власну пенсію відновлює храм

    У селі Литячі Товстенської громади, що на Тернопільщині, колишній політв’язень Микола Горбаль відновлює римо-католицьку каплицю 1887 року.

    Він розповів Суспільному, що робить це за гроші зі своєї пенсії та кошти меценатів. За словами Миколи Горбаля, він працює над відновленням храму вже 7 років. Зараз чоловікові 83 роки.

    “Колгосп зробив там комору, там зсипали всяке збіжжя, а потім коли не стало колгоспу, то взагалі все стало руїною. Ну, і так село собі зробило там смітник”, – говорить він.

    На відновлення храму витрачає свою пенсію, також допомагають благодійники та місцеві жителі:

    “Мій син Андрій, коли мені було 80 років, у соцмережі написав: “Батькові сьогодні буде 80, але він невгамовний. Він зараз займається реставрацією костелу зруйнованого”. Син опублікував це і десь більше 20 людей відгукнулося. Частина навіть не написали, хто вони, так що я отримав 17 тисяч пожертв. Я за цих 7 років, щороку міг зберегти не більше 160 тисяч. Бо я маю 16 тисяч пенсії, я не п’ю, не курю, на курорти не їжджу, супчик варю, тут в селі все своє. Так що, якщо не витрачатися на всякі дурні розваги, то можна якусь Божу справу зробити”.

    За словами чоловіка, каплицю збудували й освятили місцеві римо-католики в 1887 році. Від неї лишилися стіни, маленький хрест на даху, частина склепіння та фундамент колон.

    Микола Горбаль розповів, що громади римо-католиків у селі вже немає, храм планують передати Українській Греко-Католицькій Церкві. Освятити його хоче на честь Папи Івана Павла ІІ.

    “Мушу сказати, що в нас, можливо, за останніх 400 років чи не найкращі стосунки Польщі і України. І треба це шанувати, бо не треба ворогувати з сусідами, а тим паче з сусідами, які розуміють нас, бо треба виступати під тим польським гаслом: “За нашу і вашу вольность!”.

    Найсвіжіше

    Популярне