Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    На Тернопільщині реставрують костел в неоготичному стилі

    У селі Чабарівка Васильковецької громади на Тернопільщині розпочали реставрувати неоготичний костел святого Архангела Михаїла.

    Про це повідомив Суспільному священнослужитель храму отець Михайло Багінський.

    За його словами, храм відновлюють за гроші людей.

    Костел святого Архангела Михаїла — це гостроверхий храм із нетинькованої цегли, покритий червоною черепицею, каже місцевий житель Петро Юзва.

    Він розповів, що костел збудували в 1935 році. Але вже за чотири роки радянська влада його закрила. Петру Юзві 89 років. До костелу ходив з дитинства.

    “Поляків, римо-католиків звідси, з заходу України, всіх виселили в Польщу, бо йшла війна. Переселенців з Польщі заселили в Чабарівку. Костьол закрили. Потім тут зробили склад. Був повний костел зерна, в захристії стояли міндобрива, які сіяли по полях. Ті міндобрива роз’їли захристію. Костел хотіли розвалити. Та римо-католики, які не виїхали в Польщу, зібралися його відстояти. Нам сказали, що треба зібрати підписи 15 сімей. Я ходив по селі та зібрав підписи не 15, а 30 сімей. І відстояли костел, тому його не розвалили”.

    Богослужіння в храмі почали проводити в часи незалежності України. Тоді люди самотужки зробили ремонт, сказав Петро Юзва.

    “Черепицю купили, перекрили. Ходили сюди й українці, і римо-католики, і греко-католики. Священники приїжджали з Гусятина”.

    Зараз богослужіння в храмі проводять у неділю та на свята. У будні він зачинений через реставраційні роботи. Священнослужитель храму отець Михайло Багінський розповів, у якому стані зараз споруда.

    “З тієї сторони, де захристія, все було зруйноване. У 2000 році добудували до неї нову частину. Там, де були міндобрива, стіни руйнуються повністю. Посередині була велика тріщина, її залатали. У майбутньому плануємо, окрім внутрішніх робіт, у першу чергу зробити дах, який прогнив у вівтарній частині. Коли йде дощ, вода повністю затікає в храм. Вежа теж в аварійному стані. Треба буде підкопувати в трьох або чотирьох місцях і заливати підпори”.

    Михайло Багінський каже, хочуть відновити первинний вигляд храму.

    “Хочемо, щоб він був такий, як на старих фотографіях. Згідно з цими світлинами посередині храму була маленька дзвін-сигнатурка. Також хочемо на даху зробити маленьку вежу і щоби на ній також був дзвін. Частину захристії трішки відбудували, там бракує старих елементів. Мають бути пілястри, підпори. Будемо робити так, як було колись”.

     

    Найсвіжіше

    Популярне