Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх до священників Угорщини: Головне, чого ми хочемо від вас, це бути вірними Церкві

    Вселенський патріарх Варфоломій зустрівся в суботу, 23 вересня 2023 року, із духовенством і монашеством Австрійської митрополії та Екзархату Угорщини, до яких звернувся і розповів про роль духовенства в сучасному суспільстві.

    Митрополит Австрійський і Екзарх Угорщини Арсеній зі своїм помічником єпископом Апамейським Паїсієм були присутні на зустрічі, під час якої Вселенський патріарх висловив свою радість від особистого спілкування з духовенством, повідомляє orthodoxtimes.com

    Він зазначив, що для них є великим привілеєм те, що вони є пресвітерами та дияконами Вселенського патріархату, а отже, є “вірними хранителями Передання Апостолів, Отців, Святих і Мучеників віри, благодійності та милосердя Православ’я”. “Ми знаємо, що їхня священна місія не може бути виконана без відкритості до світу та постійної турботи про людину, “улюбленця Божого”, – додав він.

    Вселенський патріарх підкреслив: “Головне, чого ми хочемо від вас, – це бути вірними Великій Церкві в подвійному сенсі: а) непохитної вірності традиції Церкви і б) служіння людям, їхньому земному життю і їхній вічній долі”.

    Вселенський патріарх також говорив про “декалог душпастирського діалогу”, оскільки, за його словами, деякі періоди ускладнюють душпастирську працю. “Пастирське служіння повинно мати емпатію, уяву та непохитну довіру до Божої благодаті та до сили людської свободи”, – наголосив Вселенський патріарх, звертаючись до присутнього духовенства та монашества.

    Наприкінці своєї промови він висловив задоволення тим, що тривають роботи з повного відновлення Екзархатського центру Вселенського патріархату в Будапешті. За його словами, це багато в чому сприятиме присутності та духовно-культурному свідченню Екзархату в угорській столиці, а також просуванню екуменічної місії Константинопольської Церкви.

    “Цей центр діалогу, культури і духовності буде представляти і виражати дух Фанару, – зазначив він. “Ми знову і знову дякуємо уряду Угорщини за те, що він надав нам дозвіл на використання комплексу будівель в центрі столиці”, – сказав патріарх, подякувавши місцевому митрополиту Арсенію.

    Нагадаємо, священники УПЦ (МП) співслужили Екзарху Вселенського патріарха. Також Вселенський патріарх Варфоломій побажав українцям перемоги у боротьбі за свободу.

    Найсвіжіше

    Популярне