П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Суд не задовільнив Запорізькій єпархії УПЦ (МП) позов на міськраду

    15 вересня суд вирішив відмовити у задоволенні позовної заяви управління Запорізької єпархії УПЦ (в єдності з МП) до Запорізької міської ради щодо припинення взаємовідносин Запорізької міської територіальної громади з релігійними організаціями, керівний центр яких знаходиться у Росії — державі, що здійснює збройну агресію проти України.

    Нагадаємо, 12 липня цього року сесія Запорізької міськради прийняла рішення №70 «Про припинення взаємовідносин Запорізької міської територіальної громади з релігійними організаціями Української Православної Церкви Московського Патріархату». Тоді за проект проголосували 42 депутати з 43 присутніх в сесійній залі, повідомляє Форпост.

    У пункті 1 цього рішення зазначається: «Виконавчим органам ради вжити заходів щодо припинення взаємовідносин Запорізької міської територіальної громади з релігійними організаціями, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, що здійснює збройну агресію проти України».

    Управління Запорізької єпархії УПЦ (МП) подало до Запорізького окружного адміністративного суду позов до Запорізької міської ради. Суд просили визнати протиправним та скасувати пункт 1 згаданого рішення.

    Запорізька міська рада заперечувала проти позову у повному обсязі, оскільки рішення міськради було прийнято відповідно до Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування», «Про свободу совісті та релігійні організації» з метою унеможливлення діяльності в місті Запоріжжя релігійних організацій, керівний центр яких знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України, зменшення інформаційно-психологічного впливу країни-агресора на українське суспільство, забезпечення духовної незалежності. Тобто оскаржуване рішення прийняте в межах повноважень та у спосіб, що передбачений законами України.

    Нагадаємо, Полтавська міськрада закликала ВРУ і президента обмежити УПЦ (МП) на території України. Також священика УПЦ (МП) судитимуть за колабораціонізм.

    Найсвіжіше

    Популярне