Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Святкування стало найбільш велелюдним за останні три роки: хасиди їдуть з Умані

    Хасиди, які приїхали до Умані, аби відсвяткувати юдейський новий рік Рош га-Шана, масово повертаються додому. Хто машинами, а хто організованими групами автобусами.

    Цьогорічне святкування стало найбільш велелюдним за останні три роки, розповіла керівниця доброчинного фонду “Історико-культурний центр Умані” Ірина Рибницька. Хасиди з Ізраїлю, Європи та Америки приїхали сюди через Молдову.

    На шляху до хасидського кварталу 18 вересня — черги автобусів. Чекають свого транспорту, аби повернутися додому. Хтось прямісінько на траві, хтось танцюючи, а дехто — в молитві. Різна й географія прочан. Серед опитаних — з Ізраїлю, Англії та Америки.

    Жителів Ізраїля до Умані приїхало найбільше – 80 відсотків. Решта — з Європи та Америки, розповіла Ірина Рибницька.

    “Зважаючи на те, що на даний час аеропорти закриті, більшість паломників прилетіла в Молдову та надалі пересувалася наземним транспортом”.

    Ані бійок, ані серйозних сутичок в Умані не зафіксували – відсвяткували спокійно, розповіла речниця поліції Черкащини Зоя Вовк. Невідкладну допомогу тим, хто її потребував, надавали у клініці, що розташована у самому паломницькому кварталі, пояснив лікар швидкої Урій Морозовський:

    “Кожен день майже 400-450 випадків. Побутова травма, люди падають, поранення, переломи – допомагаємо. Було декілька випадків епілепсії та судом, ми посилали до місцевої клініки”.

    Найсвіжіше

    Популярне