Неділя, 19 Травня, 2024
Бiльше

    Патріарх Кіріл знову лякає росіян ворогами, для виправдання агресивної війни

    16 вересня патріарх Московський Кіріл заявив, що росіяни живуть в “мирний час” і знову використав образ Димитрія Донського для російської пропаганди.

    “З милості Божої ми живемо в мирний час. Але що означає боєздатність наших воїнів, нашої армії, нашого флоту? Насамперед, не побоюсь сказати, це стан духу. Можна мати чудове озброєння та знання про те, як вести військові дії, але якщо немає сили духу, то перемоги не здобути”,  – заявив очільник РПЦ після того, як “освятив” камінь на честь храму благовірного князя Димитрія Донського на території 40-ї окремої Гвардійської Краснодарсько-Харбінської  бригади морської піхоти (в/ч 10103) у Петропавловську-Камчатському.

    Кіріл активно підтримує агресивну зовнішню політику Кремля та мілітаризацію російського суспільства.  Він говорить про те, що Росія нібито оточена ворогами, які прагнуть її знищити, як це було за часів Невського і Донського.

    “…і напевно, багато воєначальників ставили собі питання: якщо Александр Невський, якщо Димитрій Донський змогли перемогти силу, що багаторазово перевершує їхню силу, то хіба ми зараз слабші?”. Гундяєв займається порівнянням росії з її історичними ворогами і натякає на те, що вороги рф, протягом кількасот років, нібито нікуди не пропали. Цей тезис є основою російської пропаганди, яка використовується для виправдання агресивної зовнішньої політики країни. Хоча насправді рф має ядерну зброю. Тому навряд чи хтось може серйозно розглядати можливість нападу на Росію.

    Також у цій своїй типовій промові Кіріл вихваляє героїчне минуле Росії, але не згадує про її трагічну нинішню агресію проти України і про гріх вбивства. Крім цього він бреше, говорячи про “мирний час” в якому живе росія, адже щодня в рф їдуть кілька сотень чорних пакетів із останками російських окупантів. До того ж росія проводить мобілізацію та часткову мобілізацію, а частина росіян втекли за кордон, що також свідчить про не “мирний” час в якому зараз живе рф.

    “Згадуючи героїчне минуле, ми повинні усвідомлювати себе спадкоємцями цих великих імен, продовжувачами їхньої справи – справи захисту нашої Вітчизни. І як важливо розуміти це тут, на нашому східному порубіжжі!”, – заявив Гундяєв.

    Кіріл прославляє збройні сили РФ та їх готовність до оборони, проте саме Росія є агресором, що розв’язала неспровоковану війну проти України. Це відомо всьому світу, окрім патріарха Московського Кіріла і путіна. Кіріл не засуджує цю агресію та окупацію українських земель, тим самим легітимізує насильство, злочини, використовуючи Церкву і віру в Бога у брудних і гріховних цілях.

    Розмови Гундяя про “загрози” та про “захист східних рубежів” є типовою російською пропагандою, оскільки саме Росія є джерелом небезпеки, а від Заходу жодних загроз Росії не надходило, як і від України, яка захищає виключно свої кордони, не зазіхаючи на чуже.

    Інтерпретація очільника РПЦ історії спотворюється через призму сучасної російської пропаганди. Зокрема в Гундяєва прослідковується спрощене тлумачення ролі Дмитра Донського у боротьбі з ордою. Він використовує історію в інтересах підтримки сучасної агресивної політики РФ. В той час як Донський воював проти заколотника Мамая, то яким боком до внутрішньоординських розбірок аналогії із війною рф проти України – незалежної держави.

    Кіріл благословляє, схвалює військову агресію, замість  того, щоб стримувати нападницьку війну і проповідувати мир. Навпаки – промови Кіріла розпалюють мілітаристські настрої та вихваляння війни. Це суперечить етичним нормам християнства і загальноприйнятим людським нормам. Зазначимо, що ті поодинокі священники, які виступили проти війни в росії – тут же були позбавлені сану і стали “ізгоями” в російському суспільстві. Дехто отримав навіть реальний тюремний термін.

    Найсвіжіше

    Популярне