Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Софійський собор, Києво-Печерську лавру та центр Львова ЮНЕСКО офіційно оголосило пам’ятками під загрозою

    До переліку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО під загрозою потрапили Софійський собор, Києво-Печерська Лавра у Києві та історичний центр Львова. Мета рішення – консолідувати світову спільноту задля їх збереження в умовах війни.

    “Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вважає, що «оптимальні умови більше не виконуються для повної гарантії захисту видатної універсальної цінності об’єкта, і йому загрожує потенційна небезпека через війну». Зіштовхнувшись із ризиком прямого нападу, ці сайти також уразливі до ударних хвиль, спричинених бомбардуванням двох міст”, – зазначено у тексті.

    Водночас, у ЮНЕСКО відзначають, що таке рішення є зокрема реакцію на численні дії, вжиті українською владою для захисту своїх культурних цінностей.

    Додамо, що Софійський собор у Києві збудовано в XI столітті в регіоні, наверненому після хрещення князем Володимиром у 988 році. Духовний та інтелектуальний вплив Києво-Печерської Лаври сприяв поширенню православної віри та думки на європейському континенті в 17, 18 і 19 століттях. З 1990 року об’єкт входить до Списку всесвітньої спадщини.

    Місто Львів, засноване в пізньому середньовіччі, процвітало як адміністративний, релігійний, торговий і культурний центр, починаючи з 13 століття. Його середньовічна міська рельєфність збереглася недоторканою, зокрема присутні сліди різних етнічних спільнот, які жили тут, а також можна побачити чудові барокові та пізніші будівлі. У 1998 році історичний центр Львова внесено до Списку всесвітньої спадщини.

    Нагадаємо, що у СШа відбулася інтронізація Митрополита Нью-Джерського Апостола.а Міноборони затвердило емблеми на комір для військових капеланів.

    Найсвіжіше

    Популярне