Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    “Нічого “неправославного” немає”: в ПЦУ розвінчали міфи навколо новоюліанського календаря

    Твердження про те, що “новоюліанський календар не православний” є міфом. Про це розповіли на Фейсбук-сторінці Православної Церкви України.

    Також там додали, що переважно цей міф розповсюджують прихильники “русского міра”, аби мати привід дорікнути ПЦУ.

    “Нічого «неправославного» або «католицького», у сенсі, який вживають пропагандисти, отруєні «русскім міром», у новоюліанському календарі немає – ні авторства, ні принципу розрахунку, ні часу запровадження, ні географії поширення, ні інстанції, яка його запровадила. Новоюліанський календар – це вдосконалена форма юліанського календаря, відповідно до потреб і реалій сучасності. А рішення перейти на цей календар, за словами нашого Предстоятеля, Блаженнійшого Митрополита Епіфанія – це підтвердження того, що Українська Церква не погрузла у формалізмі «дотримання звичаю заради самого звичаю», а розуміє реальність, чує своїх вірян і реагує на їхні запити й потреби, зберігаючи єдність з повнотою Православʼя”, – йдеться у тексті.

    Водночас, У ПЦУ підкреслили, що перехід на новий календарний ритм у парафіях відбувається добровільно і поступово.

    “За соборними рішеннями ПЦУ громади, в яких дві третини чи більше парафіян мають бажання зберегти попередню календарну традицію – можуть зробити це. Щоби ніхто не був примушений прийняти реформу календаря, як колись це сталося із календарем григоріанським, але щоби мати можливість сприйняти зміни свідомо і відповідально”.

    Нагадаємо, що Папський посланець зустрівся із представником МЗС Китаю, а любов до Хреста потрібна для побудови Церкви як Тіла Христового.

     

    Найсвіжіше

    Популярне