Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    На Франківщині у церкві Різдва Пресвятої Богородиці вперше відзначили храмове свято за новим календарем

    8 вересня 2023 року в церкві Різдва Пресвятої Богородиці у селі Нижній Вербіж Коломийського району, що на Івано-Франківщині, вперше відзначили храмове свято за новоюліанським календарем. Раніше святкування припадало на 21 вересня.

    Перед святковою літургією отець Василь Вепрук відправляє всеношну службу. Він є настоятелем цього храму приблизно 40 років.

    Отець Василь Вепрук каже: на його думку, перехід на новоюліанський церковний календар є занадто швидким.

    “Треба було пізніше переходити, після війни, коли церква зміцниться. Дуже багато є парафій “рускої православної церкви” на Сході, які мають намір перейти до нас. Це буде теж однією з перешкод — цей перехід на новоюліанський календар. Вони будуть на цьому спекулювати, ітимуть у підпілля, боротимуться”, — каже Василь Вепрук.

    Галина Угринчук разом з дітьми прийшла на святкове богослужіння. Жінка розповідає, що кілька років тому храмове свято у селі Нижній Вербіж відзначали гучно і весело. Зараз триває повномасштабна війна, тому такого не буде. До нового церковного календаря жінка ставиться позитивно.

    “Якщо більшості світу так зручно, може, воно і правильніше так. Святкувати особливо не будемо, але ті родичі, які живуть за межами села, приїдуть. Трошки таки буде свято”, — каже Галина Угринчук.

    Прийшла до храму й місцева жителька Марія Вадюк. Жінка розповідає: про новий церковний календар дізналася від настоятеля храму.

    “Те, що змінився календар, — це нічого. Будемо святкувати так, як світ. Тільки змінили, а ми вже й звикли”, — каже Марія Вадюк.

    На відзначення свят за новим календарем Українська греко-католицька церква та Православна церква України перейшли з 1 вересня 2023 року.

    Голова відділу зв’язків зі ЗМІ Івано-Франківсько-Галицької єпархії ПЦУ Ярослав Чорний каже: новоюліанський календар об’єднав ПЦУ з іншими 10 помісними православними церквами, які використовують цей календар з 1924 року.

    “Не переходять на новоюліанський календар тільки ті церкви, які перебувають під безпосереднім впливом Російської православної церкви. Зокрема, Грузинська православна церква, Сербська православна церква”, — пояснює Ярослав Чорний.

    “У нас родини, скажімо так, мішані: православні, греко-католицькі. Вони не мусять двічі святкувати. Звичайно, поштовхом до реформи стало також рішення Православної церкви України, що вони теж роблять цю реформу. І зникла ця причина, яка не давала нам її розпочати. Церква наша в діаспорі вже частково перейшла раніше”, — каже священник Івано-Франківської архієпархії УГКЦ Роман Терлецький.

    За словами отців Ярослава Чорного та Романа Терлецького, в Івано-Франківську є 13 храмів ПЦУ та майже 30 храмів УГКЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне