П’ятниця, 10 Травня, 2024
Бiльше

    ЮНЕСКО внесе Софійський собор до списку споруд під загрозою знищення

    Комітет всесвітньої спадщини, який збиратиметься 10-25 вересня, «імовірно» ухвалить рішення про внесення Софійського собору та інших монастирських споруд до списку об’єктів, яким загрожує знищення. Про це пише французьке медіа Le Figaro. 

    «Цим об’єктам загрожує знищення. Ми не знаємо, що з ними може статися в майбутньому», – заявив директор Центру Всесвітньої спадщини Лазар Елунду в інтерв’ю агентству AFP.

    За даними ЮНЕСКО, Софійський собор, розташований в історичному центрі Києва, є «однією з головних пам’яток архітектури та монументального мистецтва початку XI століття» в Україні. Він внесений до списку об’єктів Всесвітньої спадщини з 1990 року, як і Києво-Печерська лавра – архітектурний ансамбль монастирських споруд, заснований у той же час і на плато з видом на Дніпро. Історичний центр міста Львова, заснованого у середні віки, було внесено до списку Світової спадщини ще 1996 року.

    Окрім того, у ЮНЕСКО схиляються до того, що й інші історичні споруди, архітектурні ансамблі перебувають під загрозою в Україні. Зокрема йдеться  і про історичний центр  Львова.

    Нагадаємо, що на початку липня у Львові  було зруйновано російськими ракетами історичну будівлю.

    Найсвіжіше

    Популярне