Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    Не важливо — війна чи “корона”: до Умані почали з’їжджатися хасиди

    До єврейського кварталу в Умані починають з’їжджатися хасиди, аби відзначити юдейський Новий рік. 5 784 рік вони зустрічатимуть з 15 на 16 вересня. Нині паломники заселяються до готелів, аби ще до святкування побувати на могилі цадика Нахмана.

    Хайм Хазін 12 років живе в Умані та веде бізнес у районі паломництва – має свій магазинчик сувенірів. Нині, з його слів, попит має кіпа – традиційний чоловічий юдейський головний убір, розповідає Суспільному:

    “Їх шиють українські бабусі. Вони продаються по всьому світу. Це ручна робота, в такій кіпі був Рабі Нахман. Їх роблять тут, а ми відправляємо в Ізраїль, Америку, Німеччину, Бельгію, Велику Британію – по всьому світу”.

    Паломників щороку стає тільки більше, розповів бізнесмен. Не зупиняла хасидів пандемія коронавірусу, не є перепоною для відвідин могили праведника рабина Нахмана і повномасштабне вторгнення:

    “Сюди приїжджають люди молитися. Це духовне місце і їх не цікавить – війна чи «корона». Всі хочуть їхати. Уже приїхали дві-три тисячі, а кажуть, буде 50”.

    Через дорогу від сувенірної лавки розташований хостел, власником якого також є Хайм Хазін. Вільних місць там уже немає. Хасиди завчасно бронюють житло. Особливо пишається власник закладу укриттям:

    “Є два номери, вбиральня. Є де попити кави. В повітряну тривогу люди не можуть вийти із залу, але можуть їсти. Є мішки з піском, на випадок, якщо зламається скло. Все за високими стандартами. Пожежники і військові дали добро”.

    На кухні готелю, яка розташована у підвалі, випікають булочки на шабат. А ще – готують українські страви, розповіла шеф-кухарка Любов Штельга.

    “Їм цікаво пробувати наші страви, ми й борщ готуємо, й сирники, вони завжди цікавляться, що таке сирники. Люди приїжджають, снідають й запитують, що це таке. Їм дуже подобається і люди весь час замовляють такі страви”, – зазначила вона.

    Поки вулиці туристичного кварталу майже пусті. Симон Алуф з Ізраїлю в Умані вже два тижні. В укриття не ходив:

    “Тут синагога, рабі Нахман, тому немає проблем, усе буде добре”.

    Космополітами звуть себе друзі Натан та Йосеф. До Умані приїздять шістнадцятий рік поспіль. На війну, кажуть, не зважають.

    “Ми віримо в рабі Нахмана. Нас не цікавить, що відбувається довкола, ми не слідкуємо за якимись змінами. Ми віримо в рабі Нахмана, тому приїжджаємо сюди і він нам дає порятунок”, – пояснив Натан.

    Ті хасиди, які живуть в Умані не перший рік, свою безпеку теж довіряють Всевишньому більше, аніж укриттям, розповів Бока Ісхаков. Він оселився тут 13 років тому:

    “Тут усі наші друзі – і українці. і євреї. І ваш народ, і наш зрозуміли, що все буде дружно і мирно”.

    Торік Умань на Рош га-Шана прийняла 23 тисячі паломників, розповіла очільниця міста Ірина Плетньова. Тоді діяло 21 укриття, нині таких – 29. Втім, не всі ці об’єкти навіть введені в експлуатацію або мають дозвільні документи на початок будівництва, додала посадовиця. Тому гарантій безпеки на такі укриття міська влада не дає:

    “Щоб люди розуміли, що вони й тільки вони будуть персонально нести відповідальність за своє життя. Місто не може гарантувати те, чого немає”.

    Цю інформацію, як і правила перетину кордону та час дії комендантської години, віряни зможуть дізнатись на спеціальному вебсайті, пояснила представниця благодійного фонду рабі Нахмана Ірина Рибницька:

    “З досвіду минулого року, ми працюємо над удосконаленням перетину кордону, в’їзду до міста та пришвидшення всіх необхідних процедур. Цьогоріч створено спеціальний вебсайт, який зібрав усю інформацію, потрібну паломникам, які збираються в Україну. Також для них створили гарячу лінію для хасидів, яка працює трьома мовами – українською, англійською та івритом. Вона спрямована на розв’язання проблемних питань, які можуть виникнути під час паломництва”.

    За аналогом тогорічних заходів цього року також буде обмежено доступ до місця паломництва в Умані. Паломники мають дотримуватися усіх вимог: носити з собою паспорт та дотримуватись комендантської години.

    Найсвіжіше

    Популярне