Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    У селі Ісаї на Львівщині завершують реставрацію храму XVII століття

    Наразі реставратори замінюють покрівлю дерев’яної церкви. Роботи розпочали у травні, а вже завершують стелити ґонт. Розповідають, що все роблять згідно з проєктом.

    “Вітроломи в нас намальовані: тут є одне вікно, тут друге, відносно них працюємо. Беремо дошку, ця теж йде планка, зрізається вручну”, — каже Суспільному реставратор Микола Тимчина.

    Окрім покрівлі, майстри частково відновили каркас церкви, замінили дерев’яні елементи конструкції, галереї храму на другому та першому поверхах, підлогу, закріпили фундамент. А зараз займаються обмощенням навколо храму. Також у планують відновлювати розписи на стінах, каже директорка обласного департаменту архітектури Олена Василько.

    “Цього року в обласному бюджеті, в програмі охорони культурної спадщини, було передбачено 3 мільйони 600 грн на загальні реставраційні роботи по збереженню храму і 1 мільйон — на реставрацію стінопису, яким перекрита фактично вся внутрішня частина храму. Він доволі добре збережений, хоча і перебуває в аварійному стані. Там є відшарування часткове, яке цьогоріч ми повинні були б закріпити”, — каже посадовиця.

    За словами Олена Василько, закріпити стінопис планують до вересня, а реставруватимуть розписи до жовтня і продовжать наступного року.

    Найсвіжіше

    Популярне