Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ заборонила в служінні 4 молдовських священників, які перейшли до Румунського патріархату

    В Молдові загострюється конфлікт між Румунським та Московським патріархатами. Так 22 серпня 2023 Митрополит Кишинівський і Молдовський Російської православної церкви Володимир заборонив у служінні чотирьох священників своєї єпархії. Усі вони раніше приєднались до Бессарабської митрополії Румунської православної церкви. Відповідні укази опублікував офіційний сайт Молдовської митрополії РПЦ.

    Митрополит Володимир звинуватив кліриків у “розколі” та “грубому порушенні священницької присяги”. Він також відсторонив священників від управління їхніми парафіями, а одного із них також відправив у відставку з посади декана Криулянсько-Дубоссарського благочиння. Ієрарх РПЦ закликав кліриків до покаяння та повернення у склад Московського патріархату. У разі відмови Володимир пригрозив винести їхнє питання на розгляд Священного Синоду.

    За словами самих священників, вони покинули РПЦ через високі побори, а також підтримку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Клірики планують розкрити справжню ставлення керівництва митрополії до війни на майбутній пресконференції.

    Отці стверджують,що рішення приймали не самотужки, а після голосування парафіян.

    “Я не думаю, що мова йде про про зраду Молдовської митрополії, як це описали, а у ситуації в суспільстві. Ми маємо дослухатись до своїх прихожан. Вони не хочуть слухати думку Московського патріархату.”, – сказав протоієрей Теодор Пелін.

    Отець Іоан Солонару заявив, що таких як вони насправді багато, але вони поки бояться покидати РПЦ.

    В Бесарабській митрополії вважають укази митрополита Володимира недійсними, адже священники вийшли із під його юрисдикції. Там запевнили, що не займаються пропагандою переходів, але дослухаються до думки людей. Настоятелі, за словами представників Румунського патріархату, часто не витримують тиску членів громади, які більше не бажають асоціювати себе із Російською Церквою.

    Варто зазначити, що митрополит РПЦ в Молдові має не одне громадянство. Зокрема він є громадянином РФ.

    Нагадаємо, в Молдові відмінили заборону покидати РПЦ для храмів-пам’яток архітектури.

     

     

    Найсвіжіше

    Популярне