Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    В Молдові скасували заборону покидати РПЦ для храмів-пам’яток архітектури

    Вищий апеляційний суд Кишинева скасував два договори між Молдовською митрополією РПЦ та державою, підписані на початку 2000-них років. Ними обмежувалась зміна юрисдикції храмами, які перебувають у власності держави й на той момент належали до складу РПЦ. Про це 17 серпня повідомив сайт “TVR Moldova”.

    Видання пише, що наявність цих угод стримувала священників РПЦ у Молдові до переходу в склад Бесарабської митрополії Румунського патріархату. Також на сайті подається доволі різкий коментар священника Бессарабської митрополії на підтримку рішення суду.

    “Жодне відсторонення чи покарання від митрополита Володимира [Кишинівського та Молдавського митрополита РПЦ – ред.] вже не матиме сили. Наберіться мужності та позбавтесь страху. Диктаторська система впала. Залишились лише залишки цієї неканонічної структури, яка бореться як загнана в кут гієна. Румунський патріархат є домом для усіх православних Молдови”, -заявив він.

    Варто зазначити, що в Молдові є дві православні юрисдикції,які претендують на виключний канонічний статус на усій території республіки. Це Бессарабська митрополія Румунського патріархату та Молдовська митрополія РПЦ. Конфлікт між ними розпочався після розпаду СРСР, коли Румунський патріархат заявив про відновлення своєї структури, скасованої після сталінської анексії Молдови у 1945. Це викликало несприйняття МП, який заборонив свого колишнього єпископа, який очолив Бесарабську митрополію, у служінні. Проте через активні дії президента-комуніста Володимира Вороніна (2001-2009) протистояння затихло, а РПЦ змогла зберегти більшість молдовських храмів. Тоді ж була знята заборона з Бессарабського митрополита. Проте у 2023 протистояння спалахнуло знову, коли парафія РПЦ перейшла до Румунського патріархату. Тоді митрополії обмінялись різкими посланнями з цього приводу.

    Нагадаємо Румунський патріарх прийняв делегацію Вселенського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне