Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Синод РПЦ засудив предстоятеля Латвійської Церкви за “руйнування церковної єдності”

    24 серпня серпня у Санкт-Петербурзі відбулось засідання Священного Синоду Російської православної церкви. На ньому учасники обговорили низку актуальних питань. Зокрема й підпорядковану Московському патріархату Латвійську православну церкву. Про це повідомляє сайт РПЦ.

    Синод засудив висвячення на єпископа Валмієрського архімандрита Іоана (Ліпшанса), яка відбулась усупереч статуту РПЦ та без її відома. Питання визнання сану новорукоположеного єпископа, а також покарання учасників його хіротонії відклали до засідання Архієрейського Собору.

    Також синодали заявили, що предстоятель Латвійської Церкви нібито сам періодично не поминає патріарха Кіріла, а також примушує до цього священників. Ці дії були названі “недопустимими” та “спрямованими на порушення церковної єдності”.

    Рішення щодо автокефалії Латвійської православної церкви було відкладено до Помісного Собору, найвищого керівного органу РПЦ, який збирається вкрай рідко. В новітній історії було усього шість засідань. Після розпаду СРСР – два, обидва у зв’язку зі смертю патріарха.

    Варто зазначити, що Латвійська православна церква є самоврядною частиною Московського патріархату. Після початку повномасштабного вторгнення та реакції на нього РПЦ вона прагне отримати церковну незалежність від Москви. Відповідне прохання єпископи ЛПЦ подали московському патріарху Кирилу. У Москві відклали прийняття рішення, проте у коментарі для ЗМІ член комісії, яка розглядає це питання, сказав, що це навряд чи станеться. На його думку, Латвійська Церква начебто “замала” для отримання автокефалії.

    Нагадаємо, РПЦ на порозі розколу: в Латвії “самочинно” висвятили нового єпископа.

     

    Найсвіжіше

    Популярне