П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    РПЦ на порозі розколу: в Латвії “самочинно” висвятили нового єпископа

    В рпц назріває внутрішній розкол. 13 серпня 2023 року у Латвії було висвячено нового православного єпископа. Ним став архімандрит Іоанн (Лішанс), латиш за національністю, якого Латвійський Синод 24 липня цього року обрав на єпископа Валмієрського. Все це відбулось без узгодження із московською патріархією.

    Нагадаємо, що рпц вважає Латвійську Церкву своєю самокерованою частиною. Нові єпископи цієї та інших самокерованих церков, що входять до московської патріархії, згідно статуту рпц, «обираються Синодом із кандидатів, затверджених Патріархом Московським і всієї Русі та Священним Синодом».

    Проте згадане обрання і поставлення відбулось всупереч цього правила російського статуту. З цього приводу на сайті московського патріархату було опубліковано відповідну заяву. У ній зазначається, що рпц із «розумінням ставиться до складних політичних обставин, в яких сьогодні опинилась Латвійська Православна Церква, але це не є підставою для порушення церковної єдності».

    Також Управління московської патріархії вказує, що майбутній Архієрейський собор російської церкви, який має відбутись у скорому часі, дасть «канонічну оцінку всього, що сьогодні відбувається у Латвійській Православній Церкві».

    Окрім цього автори закликали всіх своїх «вірних чад посилити свої святі молитви, неухильно зберігати єдність Святого Православ’я і під омофором нашого Першосвятителя — Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила продовжувати свій життєвий шлях, не піддаючись тиску і спокусам зовнішніх деструктивних сил».

    На сайті Латвійської Церкви такі дії свого Синоду обґрунтували численними подібними історичними випадками. «Беручи до уваги історичні перипетії та складності буття Святого Православ’я в Латвії, зважаючи на давні побажання латиського православного населення та необхідність задоволення їхніх духовних потреб, розуміючи сьогоднішні історичні реалії, для зміцнення, збереження Святого Православ’я в Латвії та та збереження ієрарххічного приємства Святої Матері Церкви, ґрунтуючись на Законі про Латвійську Православну Церкву, прийнятому Сеймом Латвійської Республіки 13 листопада 2008 року, згідно з яким Єпископом ЛПЦ може бути лише громадянин Латвійської Республіки, який прожив у Латвії не менше 10 останніх років, Синод ухвалив своїм одностайним рішенням: архімандріту Благовіщенського храму міста Риги, бути Єпископом Валмієрським, вікарієм Митрополита Ризького та всієї Латвії» – пояснили в ЛПЦ.

    Як здається з першого погляду нібито все закономірно, логічно і канонічно. Проте контрасту цим подіям надають минулорічні рішення Президента і Сейма Латвії. Нагадаємо, що 8 вересня 2022 року, за ініціативою Президента Латвійської Республіки пана Егіла Левітса, Сейм Латвії вніс зміни до Закону про Латвійську Православну Церкву. Згідно внесених змін Латвійську Церкву було визначено «юридично незалежною від будь-якого церковного центру, що знаходиться за кордонами Латвії». Фактично влада проголосила автокефалію Церкви.

    Такі рішення були прийняті після повномасштабного російського вторгнення в Україну. І такий збіг є невипадковим. Адже Латвійська влада проаналізувавши українську ситуацію, усвідомила всі ризики для державної безпеки, що пов’язані із перебування на її території російської церковної юрисдикції. Тому діючи на випередження вжила необхідних заходів задля безпеки Держави і Церкви.

    Сама ж Церква не сильно опиралась такому рішенню, а навпаки на Соборі, що відбувся 20 жовтня 2022 року в Ризі звернулась до російської церкви з проханням дарувати їй повну законну автокефалію. Утім як відомо в москві таку автокефалію не надали. І тому ситуація опинились у підвішеному стані.

    Це поставило Латвійську Церкву у незручне положення. З одного боку вона підтримала курс держави за автокефалію, а з іншого – намагалась це зробити в рамках канонів, або ж вірніше у «московській інтерпретації цих канонів». Очевидно, що зберігати такий собі невизначений статус «кво» довго не вдасться. Адже як влада так і латвійське суспільство очікувало від церкви рішучих кроків, які б на ділі засвідчили її проавтокефальний курс. Тому обрання нового єпископа саме може і бути таким сміливим кроком.

    Що ж будемо стежити за розвитком подій у Латвійській Церкві. Проте вже зараз можна спрогнозувати, що все це є сигналом про майбутній розкол рпц, який неодмінно спіткає її в майбутньому. І винна в цьому вона сама. Адже все це є наслідком підтримки рпц шовіністичної політики кремля і російської агресії.

    Автор тексту: Духовний Фронт України

    Найсвіжіше

    Популярне