Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    “Стіни неважливі”: Духовні школи УПЦ (МП) покидають Києво-Печерську лавру

    Київська духовна академія і семінарія УПЦ (МП) покидає Києво-Печерську лавру. Тепер навчальний заклад розташовуватиметься у Голосіївській пустині, іншому монастирі УПЦ (МП) у Києві. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив заступник голови відділу зовнішніх церковних зв’язків протоієрей Миколай Данилевич.

    “Коли ж гнатимуть вас в одну місті, біжіть у інше”, – лаконічно описав він цитатою із Євангелія переїзд КДАіС.

    Священник заявив, що хоча йому й жаль покидати лавру, але хвилюватися через це не варто. Натомість краще розвивати “християнське життя” на новому місці.

    “Важливі не стіни і не приміщення, важливі люди. Християнство виникло як община, як спільнота людей, без стін і поза стінами. І мені здається, що Господь періодично в історії нам про це нагадує, коли попускає, щоб якісь зовнішні сили храми руйнували, або захоплювали, або виганяли християн звідти. Християнство не у храмі виникло, не слід про це забувати. Хоча з храмом воно пов’язане і свої храми створює. Але від них воно не залежить. Бо може створити ще, і будь-де. Бо воно вище храму.”, – написав Данилевич.

    Покровський чоловічий голосіївський монастир – монастир УПЦ (МП) у Голосіївському районі Києва. Заснований у 1631 майбутнім Митрополитом Київським і всієї Русі Петром (Могилою). Після короткого занепаду часів СРСР був відбудований у 90-тих роках XX століття. У 2018 навколо обителі розгорівся скандал через те, що у ній переховувався бразильський найманець Рафаель Лусваргі, який воював на боці РФ у бойових діях на території Донецької та Луганської областей.

    Варто зазначити, що рішення було прийнято після заборони перебування КДАіС у приміщеннях Києво-Печерської лаври. Адже УПЦ (МП) не має дозволу на діяльність на території заповідника від держави, у чиїй власності знаходиться лавра.

    Найсвіжіше

    Популярне