Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Держава обмежила діяльність духовних шкіл УПЦ (МП) на території лаври

    Національний заповідник обмежив доступ студентів та викладачів Київської духовної академії і семінарії УПЦ (МП) на територію Нижньої лаври. Це унеможливлює навчальний процес у приміщеннях духовних шкіл, які використовувались досі. Про таке рішення заповідника повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (МП).

    Судячи із опублікованого на сайті листа в.о. директора заповідника учні та викладачі прирівнюються адміністрацією до відвідувачів і не пропускатимуться на територію. Справа у тому, що заклади не мають юридичного права на користування державними приміщеннями, адже не укладали із заповідником жодних договорів. Попереднє ж використання здійснювалось з волі УПЦ (МП). Договір оренди з нею на даний момент втратив чинність і не є дійсним.

    Варто зазначити, що студенти КДАіС неодноразово залучались до провокацій проти правоохоронних органів і були присутні на усіх мітингах та заворушеннях проти держави на території лаври. Також, вони здійснювали інформаційні атаки проти працівників музею та поліції.

    Починаючи з 2018 року у богословських диспутах між Вселенським та Московським патріархатом щодо першості в православ’ї богослови КДАіС, зокрема й ректор Сильвестр (Стойчев) неодноразово виступали на боці останнього. Зокрема Стойчев писав, що канони Православної Церкви дійсні не для всіх її членів, а лише у певному історичному контексті та у певній місцевості. Також, він старався довести, що Вселенський патріархат перший лише серед Церков на землях колишньої Османської імперії. На РПЦ ж ці правила нібито не розповсюджуються.

    Нагадаємо, кількість вступників Київських духовних шкіл УПЦ (МП) і цьому році вдвічі менша від довоєнних показників.

    Найсвіжіше

    Популярне