Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Конфлікт між священниками ПЦУ та УГКЦ на Львівщині може перерости у міжнародний скандал

    У місті Белз на Львівщині уже два роки триває суперечка між священниками УГКЦ та Православної церкви України. Заложниками ситуації стали паломники із Польщі, для яких місцевий храм є важливою святинею. До 1939 ту був костел Пресвятої Діви Марії. Про це пише видання “Еспресо.Захід”.

    У 2021 настоятель місцевого храму Святого Миколая ПЦУ отець Микола Ковальчук заварив браму для входу на церковне подвір’я. Причиною став особистий конфлікт із священником УГКЦ. Проте, за словами заступника міського голови Белза Тараса Стародуба, від надмірно емоційної реакції настоятеля не в захваті ніхто: ні громада, ні місцева влада, ні паломники із Польщі.

    Представники держави старались вирішити ситуацію. Проте священник від будь-яких поступок відмовляється.

    Тарас Стародуб стверджує, що ситуація може вийти із під контролю та спровокувати міжнародний скандал. Паломники із Польщі не розуміють, чому їх не пускають на територію храму, адже вони не мають до сварки жодного стосунку. Одного разу вони навіть хотіли покликати польські ЗМІ, щоб висвітлити проблему. Проте тоді місцевій владі вдалось переконати поляків поки не вживати таких заходів.

    “Ми тоді звернулися і до поліції, і до СБУ, бо це вже міг розвиватися серйозний міжнародний скандал. І от коли делегація приїхала, брама була закрита. Був навіть секретар Димитрія [митрополита Львівського і Сокальського ПЦУ – ред.], але вплинути на священників так і не зміг”, – каже заступник міської голови.

    Також міська влада пробувала вплинути на отця Миколу через єпархію, та і це виявилось марним. Зараз чиновники надіються на сприяння предстоятеля ПЦУ.

    У Львівсько-Сокальській єпархії заявили, що наступного року браму таки відкриють, але за умови, якщо місцевий священник УГКЦ триматиметься подалі від храму. Секретар єпархії Володимир Бачинський звинувачує греко-католицького панотця в образах у бік священника ПЦУ.

    Варто зазначити, що за даними ЄДРПОУ храм як архітектурна пам’ятка  був предметом судового спору між державою та місцевою громадою із 2009 року.

    Нагадаємо, на Львівщині громада ПЦУ судиться з обладміністрацією та громадою УПЦ (МП) через храм.

    Церква Святого Миколая в місті Белз. Фото: igotoworld.com
    Заварена брама у храмове подвір’я. Фото: “Еспресо.Захід”

     

    Найсвіжіше

    Популярне