Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх у монастирі Панагія Сумела (Відео)

    15 серпня у велике свято Божої Матері, Успіння Пресвятої Богородиці, відбулася патріарша Божественна Літургія в історичному святому монастирі Панагія Сумела, що в Трабзоні, Понтійський півострів. Святкову Божественну Літургію очолив Вселенський патріарх Варфоломій, якому співслужили митрополит Неа-Кріні і Каламарії Юстиній та митрополит Смірни Варфоломій.

    У своїй промові Вселенський патріарх зазначив, що відвідує Святий монастир Панагія Сумела як смиренний паломник, як і в 2010 році, коли тут вперше з 1922 року була відслужена Божественна Літургія.

    “Ми приходимо і повертаємося сюди, на святу гору Мела, щоб відсвяткувати Успіння Пресвятої Богородиці разом з усіма нашими святими отцями, які заснули в надії на Воскресіння. Ми прийшли, щоб принести їм послання життя. Ми прийшли, щоб доторкнутися до діл їхніх рук. Тих, які створили ці чудові речі і пам’ятники”, – сказав патріарх.

    “Хоча наш православний народ зазнав багато страждань і не раз опинявся перед обличчям сильних природних катаклізмів, він має православну віру як ковчег, з яким він ототожнює себе в абсолютному і непорушному сенсі. І тому ми приходимо з міркувань віри і нації до тих, хто навчив нас і передав нам цю “Святая святих”, щоб сказати їм велике спасибі за те, що ми є. Щоб запалити свічку пам’яті про них. Запалити свічку в їхню пам’ять, помолитися за упокій їхніх душ і пообіцяти, що в наших серцях пам’ять про них буде вічною і незабутньою”, – підсумував патріарх Варфоломій.

    Найсвіжіше

    Популярне