П’ятниця, 17 Травня, 2024
Бiльше

    Забарикадовані в Лаврі: хто і навіщо не хоче її покидати, – аналітика Духовного Фронту України

    Не вщухають пристрасті навколо Києво-Печерської Лаври, і безпосередньо в ній самій. Нагадаємо, що після нещодавнього рішення Господарського суду столиці, у Лаврі повним ходом триває процес повернення монастирських корпусів – від монастиря УПЦ (що в єдності МП) самому заповіднику.

    Як відомо, ченцям і семінаристам було дозволено лишатись на території обителі, всім же іншим – тимчасово обмежено вхід до нижньої Лаври. Проте, не зважаючи на таку заборону, група людей, яка називає себе або паломниками, або працівниками монастиря Лаври (які там нібито постійно жили, і яким нікуди більше піти) забарикадувались в декількох лаврських приміщеннях, зокрема 54, 57 та 58 корпусах, які використовувались як готель для паломників.

    Саме тут більше 4-х днів триває ціле реаліті-шоу, яке пропагандистськими ресурсами подається, як чергові гоніння на Церкву. Все це висвітлюється в тому дусі, що людей, які опинились у цих приміщеннях, морять голодом і нікого до них не пускають. Тим самим складається враження, що поліція тримає їх у «заручниках». Хоча вийти звідти може кожен, хто там перебуває. Проте самі недозаручники не поспішають цього робити.

    Натомість вони майстерно виконують роль жертв, яким то кидають хліб через вікно, то воду, тощо. Проте все це лише чергова театральна постановка для ворожих ЗМІ. Адже відзначимо, що ніхто не забороняє їм полишити ці приміщення.

    Вся ця картина виглядає просто абсурдно. Бо ж доволі дивно, що усе священноначаліє УПЦ (Що в єдності з МП), яке жило чи принаймні мало свої особисті речі в Лаврі, ще декілька місяців тому звідти виїхало і забрало все своє майно. Нагадаємо, що ще не так давно у мережі ширились відео, як з Лаври вивозили різну техніку в тому числі великогабаритну. Навіть із церковних крамниць повивозили церковне начиння.

    Все це свідчить про те, що вищі єрархи, знаючи про всі власні порушення, чітко усвідомлювали чим може завершитись цей процес. З огляду на це виникає логічне запитання: «Чому ж пастирі не попіклувались про свою паству, і банально не попередили про необхідність з’їхати?»

    У столиці і в Київській області є низка монастирів, які належать УПЦ (що в єдності з МП). У багатьох із них є всі умови, для поселення так званих працівників Лаври. Паломникам же потрібно було пояснити всю суть ситуації, і також банально попросити з’їхати, повернувши їх гроші. Тому усю цю проблему можна було швидко вирішити. Утім нічого цього не зроблено.

    Все це вказує на те, що ця проблема виникла штучно. З іншого боку вся ця ситуація має ознаки навмисно спланованої провокації. Цілком вірогідно, що її автори намагались спричинити конфлікт між поліцією, заповідником і «вірнами-недозаручниками-недозатворниками».

    Не змігши влаштувати сцени силового протистояння за стінами Лаври, тепер їх намагаються зробити у самій Лаврі. І все робиться для картинки для росзмі. Нібито в Лаврі поліція побила «вєрующіх».

    Дякувати Богові, що поліція не реагує на такі провокації, а діє в рамках українського законодавства. Тому зараз ніякої сенсації немає, а отже доводиться вигадувати розчулені сцени з метанням хлібу і тощо.

    Що надалі вигадають представники УПЦ (що в єдності із МП) спрогнозувати поки важко. Утім всі їх майбутні спроби будуть приречені на поразку.

    Автор тексту: Духовний Фронт України

    Найсвіжіше

    Популярне