Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Єпархіальна Рада Тульчинської єпархії УПЦ (МП) підтримала свого проросійського митрополита

    11 серпня відбулось засідання Єпархіальної Ради Тульчинської єпархії УПЦ (МП). Зібрання священників очолив вікарій Іонафана архієпископ Ладиженський Сергій (Аніцой). Судячи із фото, на зустрічі були загалом присутні до 20 кліриків. Про засідання написав сайт єпархії.

    Єпархіальна Рада висловила повну підтримку своєму правлячому архієрею. Члени Ради не стали засуджувати проросійську діяльність Іонафана чи відмежовуватись від нього чи проросійської ідеології як такої. Натомість вони висловили недовіру вироку суду та заявили, що “останній ґрунтується на абсолютно помилкових припущеннях слідства і прокуратури, на недостовірних доказах і  богословськи непрофесійних експертизах”.

    “Нам, членам Єпархіальної Ради, шкода, що Вінницький міський суд, слідчі органи та обласна прокуратура, добровільно чи мимоволі, стали заручниками агресивної ідеологічної та фізичної війни в нашій країні проти самого існування канонічної багатомільйонної Української Православної Церкви, проти Її єпископів, священиків, ченців, семінаристів та мирян — громадян нашої країни”, – заявили учасники ради.

    Варто зазначити, що невизнання проблем у своїй структурі та відмова від засудження проросійської діяльності священників та єпископів стала однією з основних причин конфлікту УПЦ (МП) з державою та росту числа переходів в ПЦУ. Разом з тим, на відміну від громад настоятелі рідше приєднуються до Автокефальної Церкви.

    Також важливо підкреслити, що кримінальне покарання для Іонафана стало наслідком його проросійських заяв та вчинків, а не християнської віри. Наприклад, він друкував та розповсюджував листівки у яких піддавав сумніву територіальну цілісність України, публічно заперечував війну. Іонафан відомий як послідовний прихильник Гундяєва. Він не припиняв поминати Кіріла як свого патріарха ні після його антиукраїнських заяв, ні після рішення Собору в Феофанії.

    Нагадаємо, Архієпископ Албанський підтримав засудженого за заперечення війни митрополита УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне