Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Ще один храм на Хмельниччині перейшов до ПЦУ

    30 липня були проведені збори релігійної громади храму Святого Михайла села Новоставці у Хмельницькій області. Більшістю голосів вони проголосували за перехід до ПЦУ та закріпили своє рішення у протоколі. Свою позицію віряни аргументували небажанням УПЦ (МП) розривати зв’язок зі своїм керівним центром у Москві. Про ситуацію повідомило місцеве видання “Vsim.ua”.

    “УПЦ має статус самоуправної церкви, але не автономної, і перебуває у складі російської православної церкви, а її керівник митрополит Онуфрій є постійним членом синоду рпц. Відвідувати та підтримувати церкву агресора, який вторгся на рідну землю, та прагне знищити український народ – неприпустимо.”, – пояснили причину переходу прихожани храму. Свою думку віряни підкріпили недавньою релігієзнавчою експертизою, яка підтвердила, що найвищим духовним лідером УПЦ (МП) є московський патріарх Кіріл (Гундяєв).

    Разом із тим настоятель парафії рішення своїх прихожан не поділив. Протоієрей Олександр Шилюк залишився вірним УПЦ (Московського патріархату) та аргументував своє рішення вірністю спадщині Хрещення Русі. На його думку, приєднання до незалежної від Москви Церкви означало би відмову від усієї попередньої історії православ’я на цих землях.

    Як зазначає “Vsim.ua”, вірян обурили судження їхнього колишнього настоятеля.

    “Московська Церква не має ніякого відношення до Русі. Бо РПЦ у диптиху названа самопроголошеною 1448 році, у зв’язку з розкольницьким відривом від Київської митрополії, а у 1589 році, з порушенням церковних канонів, визнана Єремією ІІ Траносом, і у сучасному вигляді існує лише вересня 1943 року, з дозволу тодішнього найвищого державного керівництва СРСР. Тобто відношення до Русі вона не має ніякого та, відповідно, духовність та благодать там відсутня.”, — зазначили парафіяни.

    Також на зборах внесли зміни до Статуту, обрали парафіяльну раду та подали документи на перереєстрацію. По завершенні усі присутнівиконали Гімн України.

    Нагадаємо, У Бучі перша громада УПЦ (МП) перейшла до ПЦУ.

    Збори громади. Фото Теофіпольської селищної ради
    Виступ настоятеля храму. Фото Теофіпольської селищної ради

     

    Найсвіжіше

    Популярне