Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Ремонт Храму Святого Йосипа Обручника, що на Хмельниччині — призупинено

    “На сьогодні ці роботи є призупиненими, ми проводимо консультації з відповідними установами, які мають досвід роботи з пам’ятками, і відповідно потім будуть прийняті якісь певні міри, тому що ми маємо надати фахову консультацію стосовно цього питання, ну і вирішити правильно це в правовому полі”, — каже Валентина Лукашук.

    Директор державного заповідника “Межибіж” Олег Погорілець у якості археолога працює у складі комісії з обстеження пам’ятки архітектури національного значення, що в Підлісному Мукареві. Він відзначає порушення культурного шару довкола костелу. Каже: тут необхідний археологічний нагляд.

    “Для цього потрібно звертатися в охоронну археологічну службу Інституту археології, і приїжджають спеціалісти і вони вже дають рекомендації відповідно. І якщо виявляють об’єкти, а в тому числі і захоронення, то вони вже проводять їх наукове дослідження”, — розповідає Олег Погорілець.

    82-річна Євгена Кузяк проживає навпроти костелу і є його прихожанкою. Каже: останні роки у храмі помічала надмірну сирість.

    “Всередині дуже почало цвісти, сировість, там треба було його зробити так як потрібно”, — каже жінка.

    Настоятель храму отець Валентин говорить: гідроізоляційними заходами намагалися врятувати півторастолітню будівлю від вологи.

    “Це робили своїми силами зі спеціалістами, які працювали на схожих об’єктах до цього. У Городку, Гвардійську до прикладу — це всі ті самі люди”, — розповідає отець Валентин.

    Директорка товариства “Кам’янець-Подільськ-Реставрація” Раїса Розум’як каже: роботи на цьому етапі зроблені правильно.

    “Рішення прийнято вірно кзьонзами. Вони розкопали до фундаменту, зробили все грамотно. Наразі, вони просто не отримали дозволу на археологічні розкопки, але зробили все, як того потребують державні будівельні норми. Ми проведемо дослідження, видамо рекомендації”, — зазначає Раїса Розум’як.

    Натомість, Анастасія Донець вважає: проведеними роботами пошкодили фундамент костелу. Про що повідомила в поліцію. За фактом відкрито кримінальне провадження.

    Найсвіжіше

    Популярне