Середа, 15 Травня, 2024
Бiльше

    РПЦ посилює вплив на захоплених Росією землях України: візит єпископа до міст Донбасу та Криму

    Почастішали поїздки російських священнослужителів на тимчасово окуповані території України. Раніше ми писали про такі поїздки священників та релігійних діячів московської патріархії, які розповсюджували на окупованих територіях свою релігійну і художню пропагандистську літературу.

    Днями ж офіційний сайт рпц повідомив, що окуповану територію відвідав цілий єпископ, а саме вікарій московського патріарха Кіріла Гундяєва, єпископ Вірейський Пантелеймон. Цей єрарх займає в російській церкві посаду голови Синодального відділу з церковної благодійності та соціального служіння. Як передає той же сайт мета поїздки була «розвиток соціальної, духовної та медичної допомоги потерпілим від воєнних дій мирним жителям та пораненим військовослужбовцям у шпиталях»

    Тривав цей вояж російського єрарха українською землею аж 10 днів. За цей проміжок часу Пантелеймон відвідав більше 2-ох десятків українських міст, у Херсонській, Запорізький, Донецькій, Луганській області а також у Криму. Зокрема, російський єрарх відвідав такі міста як Луганськ, Мелітополь, Донецьк, Маріуполь, Бердянськ, Севастополь, Сімферополь, та інші.

    Під час подорожі російський єрарх відвідував поранених російських військових, а також звершував богослужіння у храмах Кримської єпархії. Також Пантелеймон відвідав храми Херсонської єпархії, які постраждали через затоплення, що сталось внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС.

    Така часта візитація непроханих російських гостей в рясах свідчить про активізацію рпц у війні проти України. Цілком закономірно, що російські церковники приїжджають на захопленні території для підтримки російських вбивць, яких благословляють і далі вбивати невинних українців. Бо ж як би їх мета була закликати окупантів припинити війну, вони б навряд би звідси повернулись до москви.

    Також виникає питання чи в курсі про такі вояжі російських церковників керівництво УПЦ (що в єдності із МП). Адже прибуття єпископа на чужу канонічну територію, і звершення богослужінь – це грубе порушення канонів. Нагадаємо, що Херсонська єпархія далі лишається у підпорядкуванні митрополита Онуфрія. Та й офіційного повідомлення про приєднання Донецької, Луганської і Горлівської єпархії до рпц поки не було.

    Проте чомусь священноначаліє УПЦ (що в єдності з МП) не поспішає реагувати і засуджувати відвідування цих єпархій московськими єпископами. Імовірно, що ніякої реакції від Синоду чи хоча б Предстоятеля УПЦ (що в єдності з МП) не буде і в майбутньому.

    Тому рпц і надалі буде всупереч усіх правил, їздити по тимчасово окупованим територіям, сіючи тут зерна руського міра і тим самим, являючи свою участь в російській агресії, за яку згодом потрібно відповідати у суді.

    Найсвіжіше

    Популярне