Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Злочин у рясі: як російський священик воював зі зброєю в руках проти українців

    Днями соціальні мережі та телеграм-канали облетіло короткометражне відеозвернення деякого російського священника-протоієрея Сергія, в якому він бідкається на свавілля в російській армії, яке йому довелось відчути на власній шкурі.

    Сам горе-священник служить в Уфімській митрополії, Бірській єпархії, під керівництвом Владики Спірідона. Саме з благословення цього єрарха і за власним бажанням, панотець, який називає себе нащадком козаків, відправився в Україну в «зону бойових дій», аби бути капеланом і «духовно наставляти» російських вбивць.

    Проте не так сталось, як гадалось. Прибувши на місце служіння, а саме на Луганській напрямок, в Білогорівку, отцю повідомили, що «священники їм не потрібні, а потрібні стрільці». Тому отцю Сергію довелось брати до рук автомат і сидіти в окопі із температурою тіла під 39 градусів. Такий наказ віддав недокапелану російський комбат Аматов Сандибєк Кадирбєковіч.

    Через три дні, все з тою ж температурою, священника-стрільця відправили до шпиталя. Утім вилікуватись, як належить, йому не дали, а згодом знову відправили в окопи. Проте, через ускладнення, отцю все-таки вдалось виїхати додому на лікування, де він власне і записав своє славнозвісне відео-звернення.

    У ньому вбивця в рясі розповів як насправді живе так звана друга армія світу. Так, за словами горе-священика йому довелось зіткнутись із нахабним і некомпетентним командуванням, яке «крило його п’ятиповерховими матюками, прокльонами, тощо». Те ж командування у ніщо ставить інших військових, не зважаючи на їх бойові заслуги.

    Окрім цього священник-окупант повідав про численні випадки корупції. Зокрема, гуманітарку, в тому числі і безпілотники, які надсилають зомбовані росіяни – розкрадають, а військові нагороди можна просто купити. Так,  «орден мужества» вартує 50 тисяч, а «медаль за отвагу» можна придбати всього за 25 тисяч російських рублів. Утім отримають ці нагороди, за словами священника, люди, які взагалі не були на передовій, зокрема «банщік із штабу».

    Не зважаючи на все побачене, горе-священник знову рветься у бій і обіцяє якнайскоріше повернутись на поле бою, адже «священники потрібні там як повітря». Проте не важко здогадатись, що чекає цього козака, після таких одкровень.

    Таким чином маємо ще один яскравий доказ участь священнослужителів російської церкви у війні проти України. І це вже не просто проповіді і благословення вбивць, а безпосередня участь священників у вбивстві. Нагадаємо, що згідно церковних правил, канонів, на які люблять посилатись в рпц, жоден священник  не має права брати до рук смертоносну зброю. У випадку вчинення священнослужителем навіть ненавмисного вбивства він підлягає забороні у священнослужінні або позбавленню сану.

    Утім жодної канонічної санкції на згаданого священника не накладено. Навпаки його відео-звернення стало зникати із багатьох ресурсів, на яких воно було опубліковано. Імовірно це робиться для того, аби приховати факти участі рпц в агресії проти України. Утім немає нічого таємного, що не стало б явним (Лк. 12, 2)! І тому як цьому горе-священнику Сергію, так і іншим його «сослужівцям» доведеться відповідати за свої злочини як перед земним судом, так і перед небесним.

    Найсвіжіше

    Популярне