Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Сербський патріарх зустрівся зі скандальним лідером боснійських сербів

    3 серпня патріарх Сербський Порфирій зустрівся із президентом Республіки Сербської (частина Боснії та Герцоговини) Мілорадом Додіком та президентом Сербії Александром Вучичем на території монастиря Осовиці в Боснії та Герцоговині.

    Паломництво двох політиків та предстоятеля Церкви Сербії було приурочене до 28 річниці початку операції “Буря” 4 серпня 1995. Тоді Хорватії вдалося за три дні повністю знищити самопроголошену республіку сербів на території своєї країни. 4 серпня в Сербії та сербській автономії в Боснії і Герцоговині відзначається як День пам’яті жертв операції “Буря” і вважається днем жалоби.

    «Ми погодилися, що всі зусилля мають бути спрямовані на збереження миру та розвиток взаєморозуміння між людьми та народами. Також було підкреслено, що важливо, щоб Республіка Сербія продовжувала допомагати нашому народу в Боснії та Герцоговині. Висловлюємо велику вдячність Преосвященнішому єпископу Баня-Луки пану Єфрему за аврамівську гостинність і батьківські поради», – сказав патріарх за підсумками зустрічі. Про це повідомляє сайт Сербського патріархату.

    Варто зазначити, що лідер боснійських сербів Мілорад Додік є доволі сумнівною фігурою. Він з невеликою перервою у 2021-2022 займає посаду президента Республіки Сербської з 2010 року. З його іменем пов’язана низка скандалів. Зокрема, Додік перебуває у конфлікті з урядом Боснії і Герцоговини через прагнення розширення прав Республіки Сербської, а то й її повного відділення. Також, він відомий своєю підтримкою російської агресії проти України. В січні 2023 лідер боснійських сербів присудив Путіну Орден Республіки Сербської, а вже в травні прилетів до Москви.

    У грудні 2018 розгорівся скандал через ікону, подаровану Додіком Лаврову. Вона виявилась музейним експонатом краденим росіянами з Луганська. А її появу у самого Додіка пояснюють його тісною дружбою із російським олігархом Малофєєвим, який не гребує краденими речами у своїй колекції.

    Нагадаємо, Єпископ Сербської Церкви незадоволений «гонінням» на УПЦ (МП) і постачанням зброї Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне